1MRAVIMeđu glavnim junacima iz bajki, o kojima slušamo od malih nogu, jesu i mravi, poznati kao veoma vrijedna stvorenja. Oni svojim majušnim tijelima, svaki dan, odnose hranu u mravinjake. A zimi, kao rezultat tolikog truda, uveliko uživaju u onome što su prikupili.

Mravi žive u kolonijama. Ponekad u tim kolonijama živi više od jedne milijarde mrava.

Na svijetu postoji blizu deset hiljada vrsta mrava. Njihova veličina varira od 0,1 milimetar do 3 centimetra.

Na svijetu, na svakog čovjeka možemo računati više od  1 miliona mrava. E pa sada vi izračunajte koliko ih je mnogo.

Postoje crveni, zeleni, smeđi mravi..., ali postoje i plavi i ljubičasti. Mravi imaju dva želuca. Jednim želucem vare vlastitu hranu, a u drugom ostavljaju hranu za druge mrave. Mravi veoma malo spavaju, a oni koji najviše spavaju, dnevno spavaju sedam sati.

Možda ste u dokumentarnim filmovima vidjeli mrave koji na leđima nose listove. Oni te listove koriste za proizvodnju gljiva. Dakle, oni su radnici koji proizvode jednu vrstu gljiva.

Mravi mogu ponijeti teret koji je dvadeset puta teži od njihove tjelesne težine. Znate li šta to znači? To je kao da dijete od 35 kilograma ponese teret od 700 kilograma.

Mravi koji su istovremeno i mesožderi i biljojedi, ne mogu progutati tvrdu hranu. Oni se hrane tako što sišu tečnost iz hrane. Svaki mrav u koloniji ima zadatak. Naprimjer, mravi-radnici, kupe smeće i izbacuju ga vani.

Mravi robovlasnici napadaju mravinjake drugih mrava i kradu njihova jaja. Kada se iz tih jaja izlegu mravi, oni ih uzimaju za svoje robove koji će raditi za njih.

Kraljice mrava imaju krila i lete kako bi oformile nove kolonije. A kada se vrate svojim kolonijama, krila im odpadnu.