1srebrenjak 0012Pošto džemat Gornji Rahić radi na unapređenju uslova na planu jačanja biblioteke "Husejn ef. Kujundžić" između ostalog pored knjiga koje se nabavljaju nastoji se proširit i nabavit vrijedne i interesantne unikate iz prošlosti.

Cilj je da i takve stvari krase prostor obnovljenog prostora biblioteke u prizemlju džamije čiji kompleks će činiti naš Omladinski centar. Tako je džemat došao u četvrtak 29.marta 2018. godine u posjed Srebrenjaka starog ni manje ni više nego 238 godina od kako je izašao. Srebrenjak je izdat od strane u to vrijeme Habsburške monarhije koja je vladala Njemačkom i Austrijom na čijem je čelu između ostalog bila kraljica Marija Teresia koja je vladalala 40 godina. Ovaj novac na sebi sa jedne strane ima lik dakle te kraljice koja je te godine i umrla kada je novac ugledao svjetlo dana. 

2srebrenjak 0012S druge strane novca ima dvoglavi orao sa natpisom i datumom godine izdavanja 1780. godine. Provjerili smo i njegovu težinu čija masa iznosi 29,94 grama.

Srebrenjak je darovao za biblioteku naš sugrađanin Adem Bešić koji nam je rekao da je taj srebrenjak kupio 1971. godine u Beču/Wienu država Austrija i da se sve do danas nalazio kod njega u posjedu. Tako naša biblioteka posta bogata za jedan vrijedan stari eksponat koji će je krasiti.

Naravno mi ćemo nastavit prikupljat te starine koje se nalaze kod naših sugrađana, koji će nam ukazat povjerenje da imamo vrijednu zajedničku kolekciju stvari koje govore o prošlim vremenima te na taj način obogatit sadržaj naše biblioteke.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.