7skola1MS namjerom da na prostoru Bosne i Hercegovine uvede „moderno školstvo evropskog tipa“ austrougarska vlast je započela otvaranje interkonfesionalnih svjetovnih škola.

Tako je i u Gornjem Rahiću na inicijativu vlasti i podršku naroda, davne, 1883. godine podignuta i naša škola koja je tada nosila naziv Narodna osnovna škola.

 U  početku je imala 130 učenika, a pohađali su je samo dječaci.

Upisno područje škole obuhvatalo je 14 sela, a prvi nastavnici su bili: Nikola Barišić, Miloš Vuksan, Mato Tomić, Sadik Lišić, Omer Čevro, Soko Hercegovac i drugi.

Škola je za tadašnje uslove bila solidno opremljena (tabla, klupe, stolice, geometrijski pribor).

Od 1928. godine školu počinju pohađati i djevojčice. Tokom Drugog svjetskog rata škola je radila s kraćim prekidima, da bi 1943. potpuno prestao njen rad sve do oslobođenja 1945. godine.

Do školske 1951/52. bila je četverorazredna, a potom je postepeno prerastala u osmogodišnju, te u novije vrijeme devetogodišnju.

Godine 1967. iz njenog sastava kao zasebna škola izdvaja se škola u Maoči, a sljedeće godine i škola u Brki. Školske 1971/72. dobija ime Osnovna škola „Hamid Berbić“, po istaknutom borcu protiv fašizma,  da bi uspostavom Distrikta promijenila ime u JU Sedma osnovna škola.

Izdvajanjem škole u Gornjem Zoviku, 1978. godine našu školu sve do sada pohađaju učenici iz mjesnih zajednica Gornji Rahić, Čande, Ćoseti, Palanka, Ograđenovac i Hukelji.

Početkom 1992. škola privremeno obustavlja rad zbog ratnih dejstava, ali početkom kalendarske 1993. njen rad se obnavlja.

Sve do 2000. godine nastavu u našoj školi pohađaju i učenici iz prigradskih područja: Omerbegovače, Dizdaruše,  Rijeka, Broda, a školske prostorije koriste i srednje škole.

Najveći broj učenika naša škola je imala je sedamdesetih godina kada je, na primjer, školu pohađalo 1919 učenika (školske 1976/77.) i 1920 učenika (1977/78).

Trenutno školu pohađa 445 učenika.

 Nastava se izvodi u dvije školske zgrade te područnoj školi Palanka. Novija školska zgrada izgrađena je tokom 1999/2000. godine zahvaljujući sredstvima organizacije USAID, te zvanično otvorena 23. februara 2000. godine. U sklopu škole je i sportska dvorana, otvorena 19. septembra 2006. godine sredstvima Vlade Brčko distrikta. Trenutno je u fazi rekonstrukcija sportskog igrališta, kojeg organizacijski i finansijski podržava International Organization for Migration BiH.

Od 1980. godine u sklopu škole radi i školska biblioteka, koja trenutno broji  oko 7000  naslova. Zastupljena je kabinetska nastava, a učionice su opremljene savremenom opremom. Škola se uključuje u brojne projekte od kojih je u posljednje vrijeme najaktuelniji SEECEL (South East European Centre for Enterpreneurial Learning).

 Sedma osnovna škola može se pohvaliti kvalitetnim radom što je svrstava među vodeće škole u Brčko distriktu. O tome svjedoče brojne nagrade i priznanja koje naši učenici dobijaju na lokalnom i državnom nivou.

Navodi se iz Sedme osnovne škole uoči obilježavanja Dana škole.