Spcele1posobnost vizije pri velikim brzinama je česta kod brzoletećih insekata, a što im opet omogućava bježanje od predatora i hvatanje svoga partnera u zraku. Ipak, tek sada je otrkiveno da je pčela u mogućnosti da vidi i boje dok se kreće velikom brzinom.

Dr. Skorupski, koji je vodio istraživački tim, je pojasnio: “Našim pogledom ne možemo lahko pratiti insekte koji se pokreću brzo, ali oni mogu pratiti jedan drugog, zahvaljujući njihovoj brzoj viziji. Koliko brzo možeš vidjeti zavisi koliko brzo ćelije u tvom oku hvataju trenutačne slike svijeta i šalju ih u mozak. Većina letećih insekata mogu vidjeti puno brže nego čovjek, a to je jedan od razloga zašto mogu tako lahko izbjeći ucmekavanje!”

Pčele koriste svoju obojenu viziju na razne načine. Dr. Skorupski objašnjava: “Pčele su prve životinje za koje su naučnici dokazali da imaju obojenu viziju, a od tada su uspjeli pokazati da je pčele koriste u dobre svrhe – takvom vizijom navigiraju kroz šarena i sjenovita područja, prepoznavaju oblike kao što je ulaz u košnicu, te posebno prepoznavaju i nalaze nektarom bogato i obojeno cvijeće.”