4kandiljDošao nam je mubarek mjesec ramazan najdraži gost, nastupio je sinoć odmah nakon akšamskog ezana. Došao je dragi gost sa bereketom i velikim ponudama za sve zainteresovane muslimane  koji drže do njega, što je dosta bitno u nastupu ovog mjeseca kiša je padala.

A kiša je simbol bereketa, jer Allah dž.š. putem kiše oživljava zemlju i bilje, ljudska srca  se oživljavaju putem posta i ibadeta tokom ovog blagosljovljenog mjeseca. U džematu Gornji Rahić ušlo se u ovaj mjesec sa novim kandiljima na munari. Prethodni su odavno stradali i više nisu bili za oko i za pogledat. Sada su led trake koje su po svom izgledu male ali daju dobar odsjaj i kvalitet kandilja.

Džamija u prvoj teraviji noći ramazana relativno popunjena, nema tu puno šta izdvojit da smo svjesni ovog mubarek mjeseca, jer posjetioci džamija su ukrasi naših džamija. Ima se dojam da neki nisu radosni ovom dolasku najdražeg gosta što govori sve o njihovom duhovnom stanju u koje su zapali. Zato oni koji su svjesni prolaznosti dunjaluka i sebe hrle da u ovom mjesecu iskoriste maksimum  u njemu kako bi se popravili i kako bi svoje stanje na dunjaluku i ahiretu popravili.

Posjeta prvoj mukabeli za sada obećavajuća.

Ove godine kao i prethodne učači su Salih ef. Hrnjić, student Fina-a Senahid Hamidović,student Fina-a Miralem Dedić i polaznik mekteba Harun Hasikić. Postimo da bi smo bili bogobojazni i zdravi kako u fizičkom tako i u duhovnom stanju. Ovo nam je svima prilika da se popravimo i da popravimo naše stanje kako pojedinca tako i cijele zajednice. Ujedinimo se u dobru, jer puno je ponuda loših oko nas koje nas okružuju i koje ugrožavaju našu sadašnjost kao i budućnost.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.