2suterenPočetkom 2018. Godine tačnije u periodu od marta do početka maja u džematu Gornji Rahić radilo se na realizaciji renoviranja prostorija u prizemlju džamije koji mi zovemo suteren. U njemu je kao što cijenjena javnost  zna se odvija nekoliko aktivnosti, tu je smještena biblioteka, čajdžinica,sjedište za priloge,sjedište portala kao i druge aktivnosti  koje se upriliče u džematu. Prostor obuhvata 96 kvadratnih metara  prostora.

Pored suterena renovirana je i stara kotlovnica koja se nalazila do suterena koja nije bila u funkciji. Ulaganja su se ogledala u vidu spajanja prostorija suterena i stare kotlovnice, postavljanje led rasvjete, postavljanje granita na pod,ugradnja marmorina, ugradnja meteora novog  materijala,ugradnja fasade na plafon,kupovina LCD-a,ugradnja kuhinje,ormara za knjigovodsvo i ugradnja staklene stijene između stare kotlovnice i suterena. Što se tiče ovog projekta ostaje još kupovina sećije kao i police za knjige koje su predviđene za biblioteku. Inače u staroj kotlovnici je ugrađeno podno grijanje,što se tiče ambijenta u suterenu je prirodna hladovina tako da nisu ni potrebne klime.

Prosotor suterena kao i abdesthane za muškarce i žene predstavlja osvježenje u džamiji i na neki način je riješeno dugoročna upotreba navedenih prostorija.

 Impresija-dojam prisutnih je dosta pozitivan i ohrabrujući za dalje procese u džematu. Prostor je u sklopu objekta do džamije koji sačinjava Omladinski centar džemata Gornji Rahić. Projekat je do sada koštao 21.347,40 KM. Džemat Gornji Rahić ove godine neće stati na ovom projektu jer je najavljeno da se uskoro pokreće projekat „Mahfil“ na spratu džamije koji treba revitalizovati i dovesti u red po svome izgledu i proširenju prostora.

Zato pozivamo sve zainteresovane da se uključe u sve sadašnje i buduće projekte kako bi naša džamija što kvalitetnije ispunila svoj sadržaj i potrebu džematlija koji  je posjećuju.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.