begova corbaSastojci za četiri osobe: 400 g pilećeg mesa, 40 g mrkve, 10 g peršuna (korijen i list), 10 g brašna, 20 g celera, 10 g putera,  5 g suhe bamje, 40 g milerama, 2 žumanjceta, 80 g crvenog luka.

Začini: so, biber, lovor, limunov sok.

Priprema: Pileće meso kuhati sa korjenastim povrćem i začinom. Kada je kuhano, temeljac procijediti, a meso odvojiti od kostiju i isjeći na kockice, kao i mrkvu, celer i peršun. U šerpi istopiti puter zatim dodati brašno i napraviti svijetlu zapršku. Kad je zaprška gotova zaliti pileećim temeljcem.  Kuhati još 15 minuta. Nakon toga dodati meso i povrće isječeno na kockice. Sve skupa prokuhati te dodati bamju koju smo prethodno kuhali u vodi sa dodatkom limunovog soka. Prilikom serviranja legirati sa žumancetom i slatkom pavlakom.

(Izvor: Naša kuhinja: ukusi tradicije i tradicija ukusa. Sarajevo: Udruženje kuhara u BiH., Općina Centar, s.a.)

Pripremio:dr.Enes Kujundžić