1sehidskoivicnjaciPočetkom septembra džemat Gornji Rahić  je krenuo u realizaciju ugradnje ivičnjaka u pet mezaristana na svom području. Projekat koji je davno trebao počet konačno je dočekao  realizaciju koja će ići u fazama.

Trenutno se provodi prva faza projekta u svim mezarjima na mjestima gdje je aktuelno ukopavanje naših merhuma. Na ovaj čin džemat je ponukan nekorektnim ponašanjem pojedinih kamenorezaca kao i džematlija koji ne poštuju pravilnik o uređenju mezaristana na području Medžlisa islamske zajednice Brčko.

Utvrđeno je mnogo propusta kod izgradnje i postavljanja spomenika i nišana od strane navedenih osoba tako da će daljnji rad pojedinih kamenorezaca doći pod upitnik kada su u pitanju mezarja kojima rukovodi  džemat Gornji Rahić, dakle, zabrana onim kamenorezcima koji ne budu poštovali donesen pravilnik.

U prvoj fazi koja je u toku urađena je ugradnja ivičnjaka u mezarju Brdo,Šehidsko i Pozderkuša. Trenutno je 1brdo ivicnjaciugrađeno 596 ivičnjaka, a predviđeno je da će u prvoj fazi ta cifra iznosit preko hiljadu ivičnjaka. Džemat je u proteklima radovima ugradnje ivičnjaka imao rashode od 5.032,02 KM.

Procjena je da će prva faza iznositi minimalno 10.000,00 KM. Pored ugradnje ivičnjaka koja se odnosi na uređenje redova  mezarja predviđene su i staze na predviđenim dionicama tako da će džematlije imati sasvim kvalitetan pristup svojim merhumima što je neophodno da ljudi ubuduće ne gaze mezaristane imajući u vidu da je to grehota gazit barem na onim mjestima gdje imaju friški mezaristani.

Ovo je drugi važan projekat za mezaristane u našem džemata imajući da je prvi projekat košenje i čišćenje mazarja u potpunosti uspio i dao razultate zadovoljstva kod naših džematlija koji daju svesrdnu podršku dosad urađenog  na mezarju.

Ovim projektom konačno se treba stat u kraj krivudavim redovima i velikim rasponim na mezaru koje su do sada radili pojedini kamenoresci naročito ovo važi za ona područja gdje se tek formiraju redovi,a ona područja koja su odprije rađena moramo prihvatit kakvo je trenutno  stanje na terenu.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.