Tjesenoplo vrijeme sa umjerenim temperaturama  pogoduje za razne poslove  posebno u poljoprivredi gdje u ovom periodu svaki sunčan dan zlata vrijedi. Iz tih razloga kod nas se ovih dana spominje kako je nastupilo „miholjsko ljeto“, sam pojam koji datira od pamtivijeka među ljudima je vezan za nešto.

Tako se navodi da je Miholjsko ljeto (bablje ljeto) naziv za meteorološki fenomen kada se vremenski uslovi karakteristični za period ljetnog godišnjeg doba nastavljaju i nakon početka jeseni.

Period miholjskog ljeta označava produžetak toplih dana i nakon Miholjdana. Miholjsko ljeto kao meteorološki fenomen je karakterističan za sjevernu Zemljinu poluloptu gdje se mijenjaju četiri godišnja doba.

Isto tako prema narodnom vjerovanju nakon Miholjdana (12. oktobar) počinje period prave jeseni, a nastavak toplih dana u jesenjem oktobarskom periodu se naziva miholjsko ljeto.

A prema najavama meteorologa miholjsko ljeo potrajat će i u narednom periodu. U BiH će se natprosječno toplo i stabilno vrijeme zadržati sve do sredine naredne sedmice. 

Temperature su više od prosjeka, dani su sunčani, mirni i tihi, bez vjetra, često praćeni mističnom izmaglicom u jutarnjim satima. Pojam Miholjskog ljeta je u narodnoj percepciji pamćenja povezan i na neki način sa sirotinjom koja nema dovoljno drva za zime pa će na ovaj način uštedjet koje drvo te na taj način lakše da prebrodi nadolazeću hladnu zimu.

S druge strane ovaj period bez padavina nije nikako dobar za pripremu usjeva odnosno parcela za sijanje pšenice,jer mnogi poljoprivrednici čekaju da padne koja kap kiše kako bi mogli lakše zasijati dragocjenu kulturu.