Uc15 džematu Ćoseti 23.decembra 2018. godine (nedjelja) priređen  je predivan skup „Večer kur'ana“ ilahija i kasida u sklopu ovogodišnje manifestacije Medžlisa Brčko „Ti si ruža džennetska“. Učešće na ovom skupu su uzeli učači kur'ana hafiz Aziz ef.Alili, hafiz Mustafa ef.Mujkić, hafiz Kemal ef.Mehić,kurra hafiz Samir Hodžić i kurra hafiz Ismail ef.Čehić.Učači ilahija i kasida Šerif ef.Delić iz Sarajeva i Mustafa ef. Isaković te atraktivan predavač dr.hafiz Mevludin ef.Dizdarević iz Zenice. Pored domaćina Faruk ef.Alića skupu se obratio i glavni imam Medžlisa Brčko mr.Mustafa ef.Gobeljić.

Glavni imam je u svom kratkom obraćanju primijetio jednu konstataciju da u svojih dvadesetsedam godina od kako radi na području medžlisa Brčko nikad džamija u Ćosetima nije bila ispunjena ovim brojem posjetilaca. Izrazio zahvalnost organizatoru i domaćinu (imamu i džematskom odboru kao i džematlijama)  na ovom veličanstvenom skupu.

Koliko smo mogli primijetit na večeri kur'ana gostiju je bilo iz nekoliko susjednih općina od Čelića,Gradačca,Orašja,Gunje (R.Hrvatska) te drugih naših sredina.

Voditelj programa je bila učenica  srednje škole Semina Halilović iz Ćoseta.

Nakon učešća učača kur'ana i u prekidima izvođača ilahija i kasida koji su kako je neko primijetio dosta srčano večeras bili raspoloženi pri izvođenju ilahija i kasida kratko ali sadržajno jasne poruke je uputio dr.hafiz  Mevludin ef.Dizdarević.

On je govorio na temu „rahatluka“ i pomirenja sa svojim Gospodarem.

Na početku dersa Dizdarević je izrazio svoje zadovoljstvo što je na ovom skupu te kako je rekao ako bi moglo on večeras nakon hafiza učača kur'ana i interpretatora ilahija i kasida ne bi ništa ni zarez ni tačku dodao na taj dio programa.

Dizdarević je jasno izrazio i iznio svoje zapažanje da danas kada imamo kao nikad do sada mnogo materijalnih opipljivih stvari kod sebe nismo rahat i nemamo rahatluka osjeti se kako je rekao nekakav ambijent da nam umjesto sofre budu što veće one su postale sve manje, a kuće sve veće i ljepše ali nemaju koga ugostit i dočekat.

c23Osjeti se i primijeti nekakav grč na licima ljudi koji nemaju i koji imaju pa ako neko nema dovoljno imetka on se grči u toj svojoj neimaštini dok oni koji dosta imaju dunjalučkog blaga u tom svom grču nastoje to za sebe što više zadržati.

Istakao je da ako želimo imati i živjeti u rahatluku na svom dunjalučkom putu moramo biti u Allahovom zadovoljstvu, jer insan rahat može samo biti ako je s njim Milostivi zadovoljan,samo tada čovjek može bit rahat i smiren. Nažalost danas je sve manje rahatluka u nama,oko nas i u našim porodicama.

Ćoseti su imali čast da budu domaćini i čuvenom kurra hafizu Azizu ef.Aliliju (Zagreb) koji je prije učenja kur'ana rekao kako mu je lijepo biti noćas u džematu Ćoseti za koji nije znao i primijetio je da ima lijepih džemata u Brčkom i Bosni a šteta bi bila ne posjetit ih.

Večerašnji ukras džamije u Ćosetima su bili njeni alimi džematlije domaćini i gosti, ambijent svega viđenog ostavio je pozitivan trag na gostima kako okolnih mjesta tako i gostiju iz drugih sredina. Nadamo se uskoro snimku na Youtube chanelu Jasmina Rabića iz Gradačca koji je to sve pomno zabilježio na svojim kamerama.

Ćoseti su večerašnjim skupom osvjetlali svoj obraz i bili u božijem zadovoljstvu jer se na skupu o dobru govorilo a zlo ružilo.

Za više fotografija sa ovog skupa pogledati na našem fb profilu odnosno linku  https://www.facebook.com/dzematrahic/photos/rpp.1663468427238003/2142498402668334/?type=3&theater

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.