6IF19Sada kada je prošlo sedam godina od kako se u džematu Gornji Rahić održava zajednički iftar, dakle te 2012.godine krenula je posebna priča koja se svake godine tokom dvadesetsedme noći mjeseca ramazana ispriča i realizuje.

Mnogi sa oduševljenjem dočekuju to druženje koje insana inspiriše na dobro, gdje insan ne žali truda da učestvuje i da bude dio te nezaboravne atmosfere. Uz mnoštvo domaćina kao i gostiju doživljava se mjesec ramazan na najprikladniji način.

Tako je bilo i 31.maja 2019. godine gdje je upriličen iftar za oko 350 osoba, domaćin je nijetio manji broj zbog vremenskih prilika i tehničkih mogućnosti ali i pored toga mnogi su došli koji nisu imali kupona te su imali mjesto među postačima. Domaćin je sve pripremio i spremio se za vremenske neprilike te plan B osmislio ako nešto krene po zlu. Iako je kiša na početku bila tiha i mala jedan dio postača čiji stolovi nisu bili prikladno pokriveni su imali smještaj u suterenu. Ostalih osamdeset posto je njih iftario na polju u dvorištu pod šatorima i tendama.

Nakon iftara klanjan je zajednički akšam namaz te jacija,tespih namaz i noćni namaz i na kraju ove predivne ramazanske noći posjetioci koji su bili najuporniji njih oko 150 se obrelo na zajedničkom sehuru koji je džemat upriličio ove godine organizacijski još kvalitetnije.

Da bi ova priča koja traje sedam godina bila još ljepša i ambijent ljepši pobrinula se Mingos kafa iz Brčkog koji su imali svoj štand na kojem su besplatno pekli i pripremali kahvu za posjetioce našeg vešerašnjeg iftarskog druženja. Utisci o ovoj brčanskoj kafi su kod mnogih pozitivni i mnogi je koriste i piju u svojim domaćinstvima.

Bogatstvo večerašnjeg skupa jesu naši dragi gosti i domaćini koji su i ovog puta potvrdili da cijene ovu tradiciju, da cijene priču koja se počela ispisivati prije sedam godina. Hvala Bogu danas iftara ima i u drugim sredinama kod nas što je velika stvar da se ljudi na ovaj način zbliže i razmijene svoja iskustva uz jelo,kahvu, sok i zikr.

Zato poželimo svako dobro onima koji su dali doprinos ovom skupu i naravno onima koji su ga ukrasili svojim prisustvom sa kojeg su nadamo se ponijeli lijepe uspomene na 27 ramazansku noć u džematu Gornji Rahić.