vrijeme satVrijeme je najvažniji resurs kojeg čovjek posjeduje. Najviše vremena čovjek ima kada se rodi. Sve što nam se dešava na ovome svijetu dešava se u vremenu i troši vrijeme. Nedostatak vremena glavno je ograničenje svih životnih ili poslovnih projekata i aktivnosti.

Vrijeme je neobičan resurs, potpuno nezamjenjiv i nenadomjestiv. Ne može se sačuvati za kasnije, kad ode, nepovratno je nestao. Vrijeme je najdemokratskiji resurs, ne može se niti iznajmiti niti kupiti, bogati ga imaju jednako koliko i siromašni, obrazovani koliko i neobrazovani, jaki koliko i nejaki.

Nauka ulaže puno u iskoristivost vremena i izvršavanju što većeg broja radnji trošeći što manje vremena. Naučnici koriste atomske časovnike da bi mjerili vrijeme. Za sada najtačniji sat na svijetu nalazi se u Nacionalnom institutu za standarde i tehnologiju u Koloradu (SAD). On mjeri vrijeme na osnovu vibracija atoma cezijuma. Ovaj sat je toliko precizan da neće izgubiti ni sekund za trista godina.

Istraživanja koja su rađena na pretpostavci da je prosječni ljudski život 60 godina, pokazuju sljedeću „potrošnju“ vremena: spavanje 20 g., posao 9 g., jelo 4 g., čitanje knjiga 2 g., boravak u kupatilu 6 mjeseci, čekanje autobusa 5 mjeseci, pranje zuba 3 mjeseca, vožnja liftom u velikim gradovima i zgradama 3 mjeseca, održavanje lične higijene 1 mjesec, čekanje na semaforu 1 mjesec, vezanje obuće 8 dana.

Piše: Msc. Muhedin Hadžić

Vakat.me