3asfaltSredinom jula otpočeli su radovi na sanaciji odnosno revitalizaciji putne komunikacije koja prolazi kroz centar Gornjeg Rahića. Raskrsnica koja opslužuje dva pravca prema Mjesnoj zajednici Maoča i drugi pravac  koji vodi ka općini Čelić u Federaciji BiH. Rahić je ovim projektom dobio ljepše i ugodnije izgledom ulice, kojim da podsjetimo prolaze na stotine dnevno odnosno ako ne i na hiljade vozila.

Mnogo je bilo do sada problema na tim pravcima od  krpaže asfalta do loših rješenja odvoda oborinskih voda naročito na dijelu u blizini tehničkog pregleda vozila gdje se nakupljala ogromna količina vode tokom jakih kiša i zime.

S tim u vezi sanacije putne komunikacije L3 koja prolazi kroz naše mjesto razgovarali smo sa gospodinom Jasminom Memiševićem, zamjenikom direktora za održavanje putne mreže u Distriktu u Javnom preduzeću Putevi Brčko.

Gospodin Memišević nam je u kratkom razgovoru rekao da su realizirali projekat koji je bio predviđen još u 2018. godini, ali zbog procedura zato neophodnih on je malo kasnio odnosno pomjeren da se radi u 2019. godini.

On je rekao da je izvođač imao rok izvođenja radova 60 kalendarskih dana te su predviđenom sanacijom obuhvaćeni radovi zamjene habajućeg sloja asfalta, zamjena oštećenih ivičnjaka, zamjena oštećenih pješačkih površina, kao i popravka i nivelisanje oštećenih slivničkih rešetki.

Ističe da je ukupna dužina urađenog asfalta cca 700 metara, a vrijednost ukupno izvedenih radova je iznosila cca 160.000,00 KM sa uračunatim PDV-om.

Nakon završenih sanacionih radova uslijedila je izrada horizontalne signalizacije na navedenoj lokaciji.

2asfaltJP Putevi Brčko se nada da će ova aktivnost povećati sigurnost u saobraćaju kako vozačima tako i pješacima i da će na kraju ova mala promjena uticati pozitivno na život građana Brčko distrikta ističe Memišević za kraj našeg razgovora.

Da spomenemo još informaciju da je izvođač radova na sanaciji L3  putne komunikacije bila firma „Bijeljinaputevi“.

Ovim povodom smo zamolili predsjednika Mjesne zajednice gospodina Karahmetović Zudu da da svoj osvrt na urađeno i na daljnju realizaciju aktivnosti u našoj Mjesnoj zajednici. On ističe da je ovim radovima unaprijeđena infrastruktura na putnoj komunikaciji, poseban osvrt je imao i na ulogu d.o.o. Komunalca Gornji Rahić koji je svojim nesebičnim zalaganjem uspio zamijenit glavnu vodovodnu cijev na relaciji od centra ka Tehničkom pregledu vozila koja je prolazila ispod puta i na taj način ubuduće smanjit kvarove na tom dijelu.

Nada se da će u narednom periodu biti asfaltirano još nekoliko trotuarskih pozicija kao i zamjena dotrajalih šahtova koji se nalaze na njima. Nakon kompletiranja tih radova pristupit će se postavljanju znakova na ulaz u pješačku zonu gdje će biti zabranjen bilo kakv promet vozila. Također on ističe da će se u saradnji sa policijom Brčko distrikta pristupiti kažnjavanju prekršioca saobraćajnih prekršaja na ovom dijelu centra.

Razgovarali smo i sa nekoliko naših sugrađana u vezi izvedenih radova naišli smo na različite odgovore od recimo pohvala pa do primjedbe da je asfalt na mjestima odnosno ulicama krupan, te primjedbe zašto nije urađena i zamjena kanalizacione mreže u centru koja je začepljena 70% pa do recimo primjedbe u vezi nedostatka horizontalne signalizacije na raskrsnici kod džamije.

1asfaltKada je riječ o granulaciji asfalta potražili smo odgovor kod nadležnih koji su nam rekli da je tako predviđeno projektom da ulica koja vodi od centra ka Tehničkom pregledu vozila i dio ulice od džamije ka Brdu je veličine „22“ a ulica koja vodi kroz centar ka Maoči koja se proteže do Restorana Imidž je sitnije veličine „16“. U svakom slučaju izvedeni radovi su osvježili ovaj dio Gornjeg Rahića.

Na kraju zašto ne istaći zalaganje na ovom projektu zastupnika u skupštini Brčko Distrikt Seada Softića kao i Šefa odjela za sigurnost Edina Zaimovića.