baklavaU subotu 21.septembra 2019. Godine održana  je tribina na temu „Baklava-Ukras bosanske sofre“ na kojoj je gost bio prof.dr.Enes Kujundžić iz Sarajeva. Tribina se održala u prostorijama Udruženja „Rahićka Čaršija“. Tema je bila izazovna i interesantna za posjetioce jer je izlagač dr.  Kujundžić prišao temi sa kulturuloškog  aspekta kako prema jelu baklava tako i prema drugim tradicionalnim jelima koje baštine narodi u Bosni i Hercegovini.

Pored predavanja koje je uslijedilo nakon uvodne riječi predsjednika Mjesne zajednice Zude Karahmetović  učešće je uzeo sazlija Hasan Bikić i Samida Mehić koja je govorila praktično o načinu pravljenja njene baklave.

U okviru ove tribine sa svojim specijalitetom na temu baklave uključila se slastičarna LD-imperial koja je za ovu priliku počastila prisutne. U okviru ovog zanimljivog druženja goste kao i prisutne posjetioce udruženje žena je počastilo sa nekoliko tradicionalnih jela što je posjetioce bilo veliko iznenađenje tim gestom.

Ovaj skup i tribina su prvi korak ka realizaciji velikog cilja koji će se dešavati u narednim mjesecima na prostoru mjesne zajednice i večerašnje druženje nije nikakva slučajnost nego trasiran put  na koji tek trebaju vrijedni ljudi i domaćice da krenu kako bi naš kraj imao priliku prezentirati našu tradiciju koja stoljećima ovdje egzistira.

Navodimo jedan segmenat večerašnjeg druženja našeg sugrađanina sazlije Hasana Bikića koji je rekao da se odavno nije ovako lijepo osjećao na nekom skupu gdje je on uzeo učešće, pa nek ostane taj osjećaj za buduća naša druženja uz konkretne aktivnosti  naših vrijednih domaćica koje imaju umijeće i znanje da se predstave javnosti u nekom ozbiljnijem ambijentu koji dolazi.

Uživajte uz pjesmu "HAVA I BAKLAVA" JEDINSTVENA PJESMA KOJU JE PROFESOR KUJUNDŽIĆ DO SADA SLUŠAO, A OSMISLIO HASAN BIKIĆ