Dolaskom zimskih mjeseci i hladnih dana, mnogi roditelji se ustručavaju boraviti van kuće sa svojom djecom, zbog prehlada i razbolijevanja. Parkovi i igrališta su se ispraznili, a djeca se više igraju kod kuće i u igraonicama gdje ih, u zatvorenom prostoru, u stvari vrebaju virusi.

djec snijegEvo nekoliko savjeta za boravak djece vani tokom zimskih mjeseci


Bebe do prve godine smiju i trebaju boraviti van kuće svakoga dana najmanje pola sata, osim u slučaju kada je temperatura zraka ispod -10, uz jak vjetar, kada je gusta magla ili snježna mećava, ili ako je ekstremno vlažno. U svim ostalim situacijama preporučuje se boravak na otvorenom, djece do prve godine u trajanju do pola sata, a starije djece i duže. Ako je jako hladno, možda je bolje da starija djeca vani provedu nekoliko puta po pola sata, umjesto duži period odjednom.

Boravak na svježem zraku pomaže jačanju imuniteta i čisti dišne putove.

Boravak na dnevnom svjetlu poboljšava očni fokus i odmara oči.

Za psihološki razvoj je važno da dijete ima kontakt s prirodom, da skuplja lišće i jesenje plodove, grančice, da se grudva i sanka.

Što je vani hladnije, to je u zraku manje uzročnika bolesti. Nemojte misliti da ćete zaštititi bebu od prehlade ako je budete držali u zatvorenom i previše zagrijanom prostoru. Što češće je budete izvodili na svježi zrak, bit će zdravija.

Starija djeca sve više vremena provode kod kuće, igrajući igrice i gledajući TV program. Ove promjene dovele su do ozbiljnog pogoršanja zdravlja djece. Sve je više djece koja imaju problem s prekomjernom tjelesnom masom, povišenim šećerom ili visokim tlakom. Roditelji puno rade i boje se svoju djecu pustiti van samu. Još je gora situacija zimi kada je i roditeljima hladno pa ni ne vode djecu van.  U britanskom časopisu The Guardian postoji tekst u kojemu piše da današnja djeca provode manje vremena na otvorenome nego zatvorenici.  Najnovija istraživanja pokazuju da svako deseto dijete iz Britanije, u toku protekle godine nije bilo u parku, šumi, na plaži NI jednom, a preko 75% djece  provede van kuće manje od jednog sata dnevno, dok se zimi ovo vrijeme spusti na nevjerojatnih 10 minuta dnevno koje se svede na odvođenje u školu ili vrtić.


Kako odjenuti dijete zimi?

Ako je vani snijeg i jako hladno, dobro je da dijete ima skafander i nepromočive cipele ili čizme. Za malu djecu ne bi bilo loše koristiti šal, kapu i rukavice. Ako dijete već hoda, u slučaju da se smoči, nužno je presvući ga čim prije.

Osnovno pravilo odijevanja beba i djece prilikom izvođenja na zrak u zimskim mjesecima glasi: odjenite dijete koje se samostalno kreće onako kako ste i sami odjeveni (u jednak broj slojeva odjeće), a bebi treba jedan sloj odjeće više. Djetetu ne treba stavljati ništa preko lica, dobro je da slobodno diše i čisti svoje dišne putove na svježem zraku. Zrak pod šalom se kondenzira, pa ako je koža oko bebinih usta i nosa vlažna, lakše se razvijaju mikroorganizmi. Važno je da se sasvim male bebe ne pregrijavaju pod previše odjeće jer bebe kada se rode, još uvijek nemaju u potpunosti razvijen centar za termoregulaciju.

Za bebe koje su još u kolicima dobra opcija je topla zimska vreća i dekica za pokrivanje pa se beba tokom šetnje može raskomotiti. Ako bebin nosić procuri dok ste vani, nemojte brinuti, kad uđete u toplo, prestat će.  Kožu lica i ruku koje su izložene hladnom zraku zaštitite kremom kako koža ne bi ispucala od hladnoće i vjetra.

Djeca vole snijeg i uživaju u igrama na snijegu. Vrlo su spretna u sportovima klizanja i skijanja kada uče ove sportove od malih nogu, jer nemaju straha. Već oko četvrte godine mogu klizati i skijati ukoliko pokažu interes. Kada započnu s klizanjem potrebno je omogućiti im često klizanje kako bi savladali ovaj sport. Djeca nemaju straha i osjećaju se važno kad nauče neku novu aktivnost. 

Na sankanje i grudvanje mogu čim nauče stajati i sjediti. U početku je potrebno da ih neko drži na sankama, a kasnije mogu i sama. Nije strašno ako dijete tokom igre bude pogođeno u lice snijegom, neće se od toga prehladiti, ali svakako djeci treba skrenuti pažnju da izbjegavaju gađanje u lice da ne bi promrzli otkriveni dijelovi tijela.

Pustite svoju djecu da se igraju na zimi i na snijegu. Prednosti vezane za zdravlje djece koja borave na zimi su dugoročne.  Zatvoreni prostori, a posebno igraonice, pogodne su za razvoj virusa, koji se brzo šire sa jednog djeteta na drugo.

Kao što kaže pjesmica: Zima, zima e pa šta je, ako je zima, nije lav …..  nek' nosić i pocrveni… eto, to je to je sve!

Preneseno sa stranice Moj pedijatar