Komarac

Allah se zaista ne srami predstaviti komarca kao primjer ili bilo šta što je iznad njega; oni koji vjeruju - ta oni znaju da je to Istina od Gospodara njihova; a oni koji ne vjeruju - govore: "Šta to Allah hoće sa ovim primjerom?" Time On mnoge u zabludi ostavlja, a mnogima na Pravi put ukazuje; ali, u zabludi ostavlja samo velike grješnike…
1komarac pcela

Ili: Allah se ne ustručava da za primjer navede mušicu ili nešto sićušnije od nje;

Sura: Al-Baqarah, 26. Stih.

Prvo pitanje je, šta Allah misli kada uzima komarca kao primjer?
U suštini, Allah govori da je i muha dovoljna kako bi On dokazao Svoju postojanost.
Na prvi pogled mnogi se zapitaju: Kako?!
Ali, uz malo razmišljanja i istraživanja, nadam se da će dati smisla.

Naravno, krenut ćemo odmah od činjenice da je ova objava stara oko 1400 godina,
i da je tek u posljednjih 200 godina nauka napravila ogroman napredak i pomak, kao nikad do sad.
Ono što smo nekad mislili da je beznačajna mala mušica zapravo se pokazalo kao fenomenalna vrsta puna složenosti, kompleksnosti.

Evo nekoliko činjenica koje smo do sada saznali;

Jaje komaraca se uvijek polaže u vodi.
Dok majka polaže jaja, lijepi ih zajedno u niz kako bi formirala strukturu splava kako bi spriječila njihovo potonuće.
Odatle se jaja pretvaraju u larve koje plivaju naopako na površini vode dišući kroz cijev, kao dihalica.

2komaracLarve se zatim pretvaraju u kukuljicu, a zatim izbijaju kao odrasli, razvijenikomarcisa sposobnošću instant letenja.
Komarc, trenutno pored zmije je nasmrtonosnija životinja na svijetu.
Jeste li se ikada zapitali kako imaju tako razvijene I savršene reflekse?
To je zato što komarac ima par složenih očiju. Svako složeno oko sastoji se od stotina "mini-očiju" nazvanih sočiva koja se zakrivljena.

Svaka leća/sočivo snima sliku pod različitim uglom koji njegov mozak procesira. Iz tog razloga komarac može vidjeti gotovo sve što se događa oko njega u bilo kojem trenutku bez potrebe za okretanjem. Fizičari su bili fascinirani ovim i pokušavali su kopirati ovaj sistem kako bi razvili samovozeće automobile, dronove i sigurnosne kamere, u najmanju ruku.
Komarac koristi senzore ugljičnog dioksida za otkrivanje vašeg daha s udaljenosti do 50 metara.
4pcela


Začuđujuće, komarac koristi 6 igala za sisanje krvi na vrlo sofisticiran način;

Prvo, uklanja zaštitni sloj kako bi se otkrile igle. Zatim koristi oštre zube s vanjske strane, 2 igle da vam probuši kožu, poput pile. 2 unutrašnje igle drže rez otvoreno dok srednja 2 sonda okružuje kako bi pronašla krvni sud. Kada se pronađe krvni sud, jedna od igala sonde ispljuje hemikalije kako bi ublažila bol i pomogla vašoj krvi da teče. Druga igla sonde djeluje poput slamke i počinje sisati vašu krv. Dok siše, njegovo tijelo odvaja vodu i istiskuje je iz leđa kako bi zapakiralo što više hranjivih tvari. Zvuči kao hirurška operacija, zar ne?

Ovo je slika noge/stopala komarca.

Sastoji se od složenog niza značajki koje ga štite i omogućuju mu slijetanje na mnogo različitih površina; kao što je voda za ishranu jaja. Što se tiče njegovih krila, komarac ih maše otprilike 1000 puta svake sekunde kako bi mu pomogao u letu. Jasno je da je ovo sićušno stvorenje koje se može jedva vidjeti golim okom, prepuno je mnogih efikasnih sistema koji mu omogućuju funkcioniranje i razmnožavanje.
5pcela


Idemo sada da se vratimo na stih Kur’ana.

Nakon što Allah predstavi primjer komarca, tada kaže "… što je iznad njega ..."

Arapski koji se koristi za to - "fama fawqaha" - lingvistički ima mnogo značenja; uključujući ono što je fizički iznad njega, i ono što je iznad njega u veličini.

Primjenjuju se sve definicije, u ovom slučaju!

U smislu veličine, pa, ne moramo gledati previše u prirodu da bismo vidjeli da komarac nije ništa u usporedbi s onim što je vani, oko njega.
Šta je onda sa tim: iznad toga fizički?!

Naučnici su otkrili da neki komarci imaju sitne larve vodene grinje koje žive iznad njih kao paraziti.

Allah onda nastavlja stih/ajet: oni koji vjeruju - ta oni znaju da je to Istina od Gospodara njihova;

Mi, muslimani vjerujemo da sve oko nas vrišti o postojanju Tvorca.

Pčele

3pcelaPčele radilice, one koje sakupljaju polen i prave med, zapravo su sve ženke. Muške pčele ne proizvode med. To se saznalo tek nedavno. Međutim, prije 1400 godina Kur'an se odnosi na pčele koje med stvaraju kao ženke (arapska gramatika je u ženskom stilu)

[Kur'an 16.68-69] I vaš Gospodar (Allah) je objavio pčelama: Saćite svoje košnice na planinama, drveću i u onome što grade. Zatim jedite (za ženke) od svakog voća i slijedite (za ženke) robovske staze vašeg Gospodara, iz njenih trbuha (بُطُونِهَا) izlazi piće različitih boja, u njemu ljekovito za čovjeka. Ovo su znakovi za one koji razmišljaju.

68: Gospodar tvoj je pčelu nadahnuo: "Pravi sebi kuće u brdima i u dubovima i u onome što naprave ljudi,

69: zatim, hrani se svakovrsnim plodovima, pa onda idi stazama Gospodara svoga, poslušno!" Iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je, uistinu, dokaz za ljude koji razmišljaju. (Besim Korkut)

Jer riječ "jesti": "Kuli" je za žene; "Kul" je za muškarce. Kur’an je koristio "Kuli" (žene).

Za riječ "slijedite put": "Usluki" je za žene; "Usluk" je za muškarce. Kur’an je koristio "Usluki" (žene).

Jer riječ "trbuh": "butuniha" je za žene; "butunihim" je za muškarce. U Kur'anu su korištene "butunihe" (ženke).

Butuniha بُطُونِهَا na arapskom znači više želuca jedne ženke. Danas znamo da pčela ima dodatni želudac namijenjen za med.

Jer riječ "trbuh": "butuniha" je za jednu ženu. "butunihin" je za više žena. Kur'an je koristio "butunihu" samicu sa više od jednog trbuha.

Pčele imaju dva želuca - jedan želudac za jelo, a drugi poseban želudac (medni želudac) za skladištenje nektara prikupljenog iz cvijeća ili vode kako bi ga mogli nositi natrag u košnicu. Muške pčele u košnici zovu se trutovi sa samo jednim trbuhom.

  1. U Kur'anu postoji nešto čudno u vezi sa brojem 16 i pčelama. Poglavlje 16 se zove "Pčele". Jedini stih koji spominje pčele sastoji se od 16 riječi. Te se riječi sastoje od 16 različitih slova.
    Ispostavilo se da pčele imaju nešto čudno u svojim hromozomima. Ženke pčela imaju 16 parova hromozoma, dok mužjaci imaju 16 hromozoma.

    Mravi

    Preskočit ću već znane činjenice o mravima, i druge detalje, jer nije mi namjera ovdje pisati o njima, obzirom da se ne spominju o kontekstima kao pčele ili komarci, ali pogledat ćemo jednu odličnu paralelu između mravi i ljudi (kraljevstva).
    6pcela
    Ako pogledamu u suru Mravi, zašto se spominje ovaj dio, I zašto baš sura mrav, I zašto baš se price o koloniji kraljice Sheebe itd.

    18: i kad stigoše do mravlje doline, jedan mrav reče: "O mravi, ulazite u stanove svoje da vas ne izgazi Sulejman i vojske njegove, a da to i ne primijete!"

    19: I on se nasmija glasno riječima njegovim i reče: "Gospodaru moj, omogući mi da budem zahvalan na blagodati tvojoj, koju si ukazao meni i roditeljima mojim, i da činim dobra djela na zadovoljstvo tvoje, i uvedi me, milošću Svojom, među dobre robove Svoje!"


U nastavku ću morati kopirati stihove, kako bi bilo mnogo jasnije:

22: I ne potraja dugo, a on dođe, pa reče: "Doznao sam ono što ti ne znaš, iz Sabe ti donosim pouzdanu vijest.
23:Vidio sam da jedna žena njima vlada i da joj je svega i svačega dato, a ima i prijesto veličanstveni;
24 :vidio sam da se i ona i narod njezin Suncu klanjaju, a ne Allahu - šejtan im je prikazao lijepim postupke njihove i od Pravoga puta ih odvratio, te oni ne umiju naći Pravi put
25: pa da se klanju Allahu, koji izvodi ono što je skriveno na nebesima i u Zemlji i koji zna ono što krijete i ono što na javu iznosite.
26: Allah je, nema boga osim Njega, Gospodar svega što postoji!"
27: vidjećemo" - reče Sulejman - "da li govoriš istinu ili ne.
28: Odnesi ovo moje pismo pa im ga baci, a onda se od njih malo izmakni i pogledaj šta će jedni drugima reći!"
29: "O velikaši,"- reče ona - "meni je dostavljeno jedno poštovanja vrijedno pismo
30: Od Sulejmana i glasi: ’U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!
31: Ne pravite se većim od mene i dođite da mi se pokorite!’
32: O velikaši" - reče ona - "savjetujte mi šta trebam u ovom slučaju uraditi, ja bez vas neću ništa odlučiti!"
33: "Mi smo vrlo jaki i hrabri" - rekoše oni - "a ti se pitaš! Pa, gledaj šta ćeš narediti!"
34: "Kad carevi osvoje neki grad" - reče ona - "oni ga razore, a ugledne stanovnike njegove učine poniženim; eto, tako oni rade.
35: Poslaću im jedan dar i vidjeću sa čime će se izaslanici vratiti."
36: I kad on pred Sulejmana iziđe, ovaj mu reče: "Zar da blagom mene pridobijete? Ono što je Allah meni dao bolje je od onoga što je dao vama. Vi se onome što vam se daruje radujete!
37: Vrati se njima! Mi ćemo im dovesti vojske kojima se neće moći oduprijeti i istjeraćemo ih iz Sabe ponižene i pokorene."
38: "O dostojanstvenici, ko će mi od vas donijeti njezin prijesto prije nego što oni dođu da mi se pokore?"
39: "Ja će ti ga donijeti" - reče Ifrit, jedan od džina - "prije nego iz ove sjednice svoje ustaneš, ja sam za to snažan i pouzdan."
40: "A ja ću ti ga donijeti" - reče onaj koji je učio iz Knjige - "prije nego što okom trepneš." I kad Sulejman vidje da je prijesto već pored njega postavljen, uzviknu: "Ovo je blagodat Gospodara moga, koji me iskušava da li ću zahvalan ili nezahvalan biti. A ko je zahvalan - u svoju je korist zahvalan, a ko je nezahvalan - pa, Gospodar moj je neovisan i plemenit.
41: Promijenite izgled njezina prijestolja da vidimo hoće li ga ili neće prepoznati!"
42: I kad ona dođe, bi joj rečeno: "Je li ovakav prijesto tvoj?" - "Kao da je on!" - uzviknu ona. "A nama je prije nego njoj dato znanje, i mi smo muslimani."
43: A da nije ispravno vjerovala, nju su omeli oni kojima se ona, mimo Allaha, klanjala, jer je ona narodu nevjerničkom pripadala.
44: "Uđi u dvoranu!" - bi joj rečeno. I kad ona pogleda, pomisli da je duboka voda, pa zadiže haljinu uz noge svoje. "Ova je dvorana uglačanim staklom popločana!" - reče on. - "Gospodaru moj," - uzviknu ona - "ja sam se prema sebi ogriješila i u društvu sa Sulejmanom predajem se Allahu, Gospodaru svjetova!"
7 pcela mrav


Pararela između mravi i kraljice Sheebe je fascinantna,jer mravi također funkcionišu kao matrijahalno društvo,čuvaju svoju kraljicu, žive za svoju kraljicu, od nje zavise itd.
Naravno, pored mnogih detalja i poruka u ovoj priči, drago mi je i posebno mi je drago bilo kada sam otkrio i ovaj aspekt.

Inače mi kao ljudi, od samog početka prepisujemo od prirode, imitiramo je itd. Što je u suštini sam Bog, zbog toga moramo da pratimo Božije savjete, paterne kako bismo bili u apsolutnoj harmoniji sa Istim i Istom.

Priredio:Ernad Dedović

dzematrahic.ba