1kombajnIako nije počeo mjesec juli danas je u mjesnoj zajednici Gornji Rahić zabilježen prvi izlazak kombajna na teren kako bi izvršio žetvu na parceli na kojoj je zasijana ozima pšenica. Pšenica je uveliko sazrela i spremna za žetvu, prema ispitivanjima nekoliko poljoprivrednika koji se time bave već nekoliko godina, sumnje nema pšenica jedra i sasvim zrela za žetvu.

Iako parcela nije velika ona je ipak bila plodonosna imajući njen geografski odnosno brdski položaj tako da je na nekih dva duluma i sedamstotina kvadrata dakle nema ni tri duluma urod je bio oko tone što u prosjeku po jednom dulumu na ovoj parceli čini ovogodišnji urod oko 400 kilograma. Kombajnista Mujdža Hokić iz Gornjeg Rahića je zadovoljan urodom, sasvim solidan za ovaj naš prosjek i položaj parcela.

Sada 2kombajnvrecekada je kako se kaže prva parcela urađena slijedi domaćinu bošnjaku-muslimanu ako je svjestan tko mu je te blagodati dao dati zekat na tonu pšenice koji iznosi 10% ili 100 kilograma pšenice jer njiva nije navodnjavana, prirodno je snabdijevana vodom. Tako bi svaki poljoprivrednik trebao izdvojiti nisab i za ostale poljoprivredne kulture kukuruz, soju, zob, raž i dr. Ako bošnjaci ovih prostora povedu računa o sebi i svom odnosu prema propisima imaće svijetlu budućnost u suprotnom slijedi propast.

Pšenica je veliki n'imet, blagodat koju trebamo cijenit jer iz nje dobijamo brašno i druge proizvode koje nama služe kao osnovna životna namjernica. Dakle, prema ovoj prvoj parceli urod pšenice ove godine u našem kraju za očekivat je da bude dobar i kvalitetan jer su dani u zadnjoj hefti jako topli i sunčani. Tek slijedi veliki posao poljoprivrednika na skladištenju pšenice u mlinove jer ima hvala Bogu dobar broj parcela pšenice zasijanih ovom kulturom koje čekaju da dođu na red odnosno za žetvu.