eko akcija1 620x264U okviru manifestacije posvećene rođenju Allahovog poslanika Muhammeda a.s. “Ti si ruža džennetska” u nedjelju 17. decembra 2017. godine realizirana je ekološka akcija na prostoru Brčko distrikta. Čišćenje javnih površina u lokalnim zajednicama organizirali su imami sa polaznicima mekteba, mladima iz svojih džemata i ostalim volonterima koji su se priključili ovoj akciji. Na području grada Brčko očišćena su dva lokaliteta: Gradsko izletište Ficibajr i gradsko mezarje.

Akcija je počela okupljanjem volontera u 9,oo sati ispred Bijele džamije u Brčkom a medijima se obratio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko mr. Mustafa ef. Gobeljić koji je i vodio pomenutu akciju.

eko akcija2Mr. Gobeljić je tom prilikom rekao: “U okviru manifestacije posvećene rođenju Muhammed a.s. pod simboličnim nazivom, Ti si ruža džennetska, koju organizira Medžlis Islamske zajednice Brčko u toku cijelog mjeseca decembra jedna od aktivnosti, a koju danas organiziramo, je ekološkog karaktera. Naime, mi smo danas ovdje da dva lokaliteta u našem gradu učinimo čistim i ljepšim. Nakon što završimo čišćenje lokaliteta Ficibajra prelazimo na gradsko mezarje. To su aktivnosti koje crpimo iz života Muhammeda a.s. koji nam je inspiracija za svako dobro djelo kada je riječ o ekološkim, humanitarnim, socijalnim pitanjima, podršci dobrim međuljudskim odnosima, obrazovanju i svakoj drugoj radnoj disciplini.”

Akciju je podržalo više od 70 volontera različitih uzrasta.
medzlisbrcko.ba