5unisJutros smo od Sedme osnovne škole zaprimili snimke uništenog dvorišta,koje se desilo noćas oko pola noći. Naime škola kao i dvorište te sportski tereni su odavno ugroženi od strane mladih osoba raznih uzrasta. Uništava se sva imovina koja je tu nadohvat ruku, i dok škola i menadžment prave i grade za bolje uslove lokalne zajednice dotle pojedinci kojima se odavno dopustilo vršljaju i prave nered gdje god stignu. Većinu dešavanja u školi se prijavi policiji koja to registruje,ali se dalje ništa ili malo poduzima.

Tako su noćas po riječima stanara i okolnih kuća čuli lomljavinu uništenih i oštećenih stvari u krugu škole, ali niko nije smio reagovat iz svojih sigurnosnih razloga, jer kako nam jedan reče komšija on je tako prijavio i odmah nakon toga došlo mu na naplatu prijava jer su ti huligani saznali da su prijavljeni te su odmah reagovali na svoj način i njemu pričinili materijalnu štetu. Strašne stvari se dešavaju nad društvenom imovinom.

Mladi su pod uticajem alkohohola i droga spremni su i gore napravit, a društvo i njene institucije nijemo samo registruju i ništa konkretno ne reaguju. Zato ovakvo divljanje treba na primjeren način onemogućit da ne ode u još gore stvari. Dakle, odavno su škola, dvorište i sportski tereni ugroženi i izloženi raznim oštećenima jer je pristup istim objektima nadohvat ruku.

Društvo kroz zakon i lokalna zajednica trebaju pod hitno nešto poduzeti jer mala za sada skupina teroriše većinu stanovnika i društvenih objekata. Očekuje se od nadležnih da prestanu nijemo posmatrat stvari i da se nešto konkretno poduzme dok to nije otišlo predaleko. Na uviđaj su izašli pripadnici policije Brčko distrikta koji su izvršili uviđaj te su imali i snimak dešavanja oko škole. Na nama je kao civilizovanom društvu da osudimo svaki ovakav postupak i da nešto poduzmemo.