4hamoDanas 29.03.2019. godine u organizaciji Udruženja „Zlatnih ljiljana“ Brčko distrikta posjećen je mezar zlatnog ljiljana Šećerbegović (Mehmeda) Muhameda zvanog Hamo u centralnom mezaristanu šehida-boraca u Gornjem Rahiću.

Skupu su prisustvovali predsjednik Udruženja “Zlatnih ljiljana” Distrikta, Husein Ahmetović koji je podsjetio na veličinu žrtve svih onih boraca Armije RBIH koji su dali svoj doprinos i život u proteklom ratu. Ističući nemjerljiv doprinos i Muhameda Šećerbegovića koji je tokom pogibije obnašao poziciju komandanta Drugog bataljona 108/2015 Viteške motorizovane brigade Brčko. 

Ovim povodom su se obratili i imam džemata Gornji Rahić Salih ef. Hrnjić kao i Nedim Pozderović u ime boraca drugog bataljona.

Obilježavanje godišnjice pogibije zlatnih ljiljana je pokrenulo Udruženje „Zlatnih ljiljana“ Brčko distrikta, aktivnost je otpočela prošle godine i nastavit će se ubuduće.

Ovim činom žele podsjetit na hrabre borce koji su dali poseban doprinos oslobodilačkoj borbi naše drage i lijepe domovine BiH. Na kraju skupa je proučena fatiha za Muhameda Šećerbegovića i položeno cvijeće na njegov mezar.

muhamed secerbegovicKomandant drugog bataljona, Formacijski podpukovnik-pukovnik, dobitnik posthumno zlatnog ljiljana

Datum i mjesto rođenja 08.04.1952 god., Gornji Rahić

Datum i mjesto pogibije  29.03.1993 god. Donja Brka(nesretan slučaj)

Mjesto ukopavanja     Gornji Rahić

Uža porodica;     Supruga Muniba, djeca Amir i Alma, majka Rešida, sestre Nermina i Jasmina.