jaje domaceKada pogledamo sliku pred sobom šta vidimo ?  Pravu sliku ili fotomontažu ? E ovog puta je ovo prava pravcata realna slika jednog normalnog domaćeg kokošijeg jajeta i malog koje je normalno ali malo jaje. Dok je ovo veće dugo 6 centimetara drugo malo je tek upola manje i visoko svega 3 centimetra.  Glavni faktor koji utječe na veličinu jajeta je starost kokoši. Ako su mlade kokoši i tek pronijele jaja su u principu sićušna. Malo jaje nosi mlada kokoš u dobi od 22-24 sedmice, što je upravo započela razdoblje nošenja jaja.

Isto tako razlog nošenja malog jajeta prema narodnom kazivanju može biti uzrok da je kokoš veći period nosila te se na taj način iznijela i moraće malo taj period da odmori kako bi reprodukcija jaja bila normalna kao što je predviđeno u realnosti da bude. 

Bilo kako bilo samo smo htjeli da vam dočaramo jednu sliku nečega što se desilo i što je neuobičajeno kod nas i što nas impresionira u svakodnevnici i nek ovo bude jedan tekst iz zanimljivosti sa naših prostora.

foto dzematrahic.ba