Ealtmbrion razvoja BiH vatrogastva proteže se još i doba Otomanskog carstva,od kada potiču i neke forme zaštite od požara. Prema tadašnjim uputstvima u slučaju izbijanja požara sve zanatlije dunđerizidari bili su dužni od strane svog esnafa i mjesne vlasti da izađu na mjesto požara sa potrebnim alatom/lopatama, sjekirama, čakljama, ćuskijama.../. Da bi se spriječilo širenje požara dunđeri su morali pristupiti razvaljivanju i rušenju gorućih objekata.

 

 Prema tim uputstvima sva domaćinstva su morala imati napunjeno svo suđe vodom koje je bilo i pripremi za slučaj požara. Prema vjerodostojnim podacima Topal Osman-paša je još 1864.godine nabavio nekoliko ručnih vatrogasnih pumpi,tzv'tulumbe',za potrebe Sarajeva i Travnika.

 

 Ozbiljniji i sistematski razvoj vatrogastva u Bosni i Hercegovini počinje tek nakon okupacije od strane Austrougarske monarhije 1878.godine. U tu svrhu Zemaljska vlada za BiH izdaje više odredaba i uputstva na osnovu kojih se 1879.godine osniva DVD u Travniku i Sarajevu,potom 1880.u Mostaru,1881.u Tuzli a 1882.godine i u Brčkom.

 

 altTadašnje kotarske vlasti u Brčkom su odmah postupile po uputstvu Zemaljske vlade i formiranje brčanskog DVD povjeravaju Sigismundu Ladesu,austrougarskom oficiru iz Poljske koji je bio stacioniran u brčanskom garnizonu. Istovremeno kotarska vlast 1.jula 1882.godine održava svoju sjednicu i donosi odluku o izdvajanju novčanih sredstava u iznosu od 150 ondašnjih forinti za nabavku dvaju kola sa buradima za vodu a iz Beča je naručena jedna ručna pumpa na dva točka sa pripadajućim kazanom i 40 pari radnih vatrogasnih uniformi.

 

Brčanski vatrogasci su u svom radu imali nekada manje a nekada više uspjeha da bi Društvo,negdje između 1900.-904.godine,prekinulo sa radom. Tadašnji gradonačelnik Brčkog,Mujaga M.Mehmedović,pokreće inicijativu za ponovno oformljenje brčanskog DVD i zakazuje osnivačku,a ja bih je nazvao obnoviteljskom,skupštinu u čiji pripremni odbor ulaze:gosp.Shultz,vlasnik brčanske fabrike špirita,te gospoda Steinbach,David,Pantić,Dasović, Pančić,Dragin, Novalija i drugi.

 

Skupština je zakazana i održana 2.aprila 1905.godine u fabrici gosp.Shultza kojoj je prisustvovalo,kako je navedeno u zapisniku:'150 osoba između zanatlija i građanstva'. Na toj skupštini za predsjednika brčanskog DVD-a izabran je Mujaga M.Mehmedović,gradonačelnik Brčkog,za zapovjednika T.W.O.Shultz,njegovog zamjenika gosp. Steinbach a u Upravni odbor su ušli:Gustaw Proche,brčanski apotekar,Mehmed-aga Kučukalić,brčanski veletrgovac,Ivan Dasović,Ibraim-aga Kučukalić,Konrad Greifenstein,Risto Kolaković i drugi.

 

Na narednoj sjednici Društva,koja je održana 9.aprila 1905.godine, već je formirana vatrogasna jedinica sa odjeljenjima koju su sačinjavali 11 penjača,6 štrcara/mlazničara/,6 čuvara itd. Potom slijedi sjednica na kojoj je donešena odluka o nabavci paradnih uniformi plave boje,povišenje donatorske članarine,nabavci nove opreme od tvrtke Rosenbauer iz Linza te akcije na prikupljanju dobrovoljnih priloga za kupovinu instrumenata za limenu glazbu.

 

nastaviće se ako Bog da...

 

rahic.ba