altIz starih zapisnika Odbora brčanskog DVD-a vidljivo je da su se na dnevnim redovima sjednica nalazila svakodnevna i aktuelna problematika, blagajnički izvještaji, nabavke opreme, dodjela priznanja zaslužnim članovima Društva, polaganja vatrogasnih ispita, zahtjevi i prijedlozi osiguravajućih društava.

 

Tako saznajemo da se na sjednici Odbora od 30. jula 1905. godine raspravljalo o prijemu trubača-signaliste, a kako u Brčkom nije bilo čovjeka takvog profila, koji bi u slučaju požara svirao na uzbunu, donešpena je odluka da se gospodinu Ivanu Negue odobrava isplata po 1 krunu na sat za podučavanje novoprimljenog budućeg trubača.

 

Kad je već ranije donešena odluka o nabavci instrumenata za limenu glazbu, na sjednici Odbora od 20. avgusta 1905. godine donosi se odluka da se stupi u kontakt sa gospodinom Francom Francheimom, kapelnikom vatrogasne čete iz Osijeka radi ''...namješčenja ustanovljavanja kapele u Brčkom, te da se glazbenicima kupi 25 komada amblema crveno-emajliranih i pozlaćenih''.

 

Na istoj sjednici donosi se odluka da se buduće sjednice Odbora održavaju subotom naveće i da ''...Svaki odbornik koji bi izostao sa sjednice bez isprićane imade platiti globu od 1 krune u korist društvene blagajne.''

 

Na sjednici od 21. decembra odobravaju se novčana sredstva u iznosu od 900 kruna za ''...nabavku zimskih kaputa, za momčad kratki kaputi a za častnike kabanice.''

 

altNa Glavnoj skupštini, koja je održana 14. januara 1906. godine, podnijet je finansijski izvještaj iz prošle godine, pregled realizacije zacrtanih programa ...i donešena odluka da se postavi počasna Spomen ploča sa imenima Alijage Kučukalića, brčanskog veletrgovca, Josipa Vandre, poreznika i Mihajla Jovičića, brčanskog prote, istaknutih članova DVD-a iz Brčkog koji su preminuli 1905. godine.

 

Interesantna je i sjednica Odbora iz 22. juna 1906. godine, na kojoj je komadant DVD-a gospodin Schultze predložio da se na dan 8. jula održi otvoreni vatrogasni teferič, kojem bi prisustvovali i građani Brčkog. Odjeđene su i cijene ulaznine, po 1 kruna za odrasle i 30 helera za djecu i uz najavu da će na idućem teferiču svirati i vlastita limena glazba jer: ...vlastita društvena muzika biće sposobna kod ovog teferiča sudjelovati.''

 

U vezi sa ovim sjednicama interesantan je i ovaj podatak. Svi zapisnici su vođeni na latiničnom pismu sa iznimkom sjednice održane 23. februara 1906. godine koja je vođena ćirilicom. Pretpostavljam da je to u vezi sa izborom novog predsjednika Društva, gospodina Vladimira Kovačevića 14. januara 1906. godine, koji je bio Srbin po nacionalnosti. Već sljedeća sjednica Odbora vođena je na njemačkom jeziku i to će trajati punih šest godina, sve do 21. januara 1912. godine.

 

 Od tada, pa do održane posljednje sjednice Odbora 11. februara 1917. godine, zapisnici će se ponovo voditi latiničnom pismom.

 

Autor:Atah Mahić/rahic.ba