altBrčanski vatrogasci nižu uspjeh za uspjehom u čemu im pomažu svi građani Brčkog, a finansijsku potporu za nabavku instrumenata za limenu glazbu daju im Mehmedaga Kučukalić, brčanski veletrgovac, Gustav Proh, Franjo Matošević, Stevan Kovačević i drugi. U toj akciji prikupljeno je 435 kruna i 49 helera.

 

     Aktivnost brčanskog DVD nije prestajala ni u toku Prvog svjetskog rata, a prelomni rad će nastati 1922. godine, kada se u rad Društva uključuje Ilija Pintar, vrhunski stručnjak iz oblasti vatrogastva. Do tada, može se sighurno reći, da je brčansko vatrogastvo tavorilo.

 

    alt Ilija Pintar će 1922. godine biti izabran za tajnika Društva a advokat dr. Mirko Kudrnaček za zapovjednika jedinice. Iz tog perioda treba navesti i neke zaslužne članove brčanskog DVD a to su: Josip Brajković, Mujo Delić, Salko Beganović, Stjepan Skala, Pavo Cirger, Safet Delić, Đoko Ilić, Salko Alimanović, Josip Moussong, Franjo Dorner i drugi. Uglavnom su to bili istaknutiji članovi Društva negdje do 1927. godine. Poslije ove generacije brčanskih vatrogasaca doći će novi istaknuti vatrogasci kao što su: Stjepan Jurković, Viktor Pančić, Mustafa Selimović, Stjepan Postružnik, Hašim Musić, Pašo Musić, Miroslav Šura, Suljo Trebinčević, Rudolf Farkaš, Slavica Sič, Katica Pejić, Đoko Majstorović, Omer Tursić i drugi. Ipak, posebno mjesto u brčanskom vatrogastvu, pa i nadaleko šire, pripada Iliji Pintaru. On će, u dogovoru sa zapovjednikom DVD u Bosanskom Novom, Muhamedom Krličbegovićem, pokrenuti osnivanje Vatrogasnog saveza BiH. Zajedno će raditi na pripremi Osnivačkog odbora Vatrogasnog saveza BiH u koji će ući: Ilija Pintar kao predsjednik, Muhamed Krličbegović kao tajnik i Brčaci Stjepan Skala i Rudolf Farkaš kao članovi. Oni su pripremili nacrt Statuta i Program rada Vatrogasnog saveza BiH. Konstituirajuća sjednica će se održati u Brčkom 3. oktobra 1926. godine i ući će u anale BiH vatrogastva kao prvo udruženje vatrogasaca na nivou BiH.

 

     Ovoj osnivačkoj skupštini Vatrogasnog saveza BiH prisustvovalo je 12 altvatrogasnih društava i to: DVD iz Banja Luke, Bijeljine, Bosanskog Broda, Gradiške, Brčkog, Travnika i Tuzle, te IDVD iz Lukavca, Kreke, Svetline i Gornjih Podgradaca. Za privremeno sjedište Saveza određeno je Brčko, a za predsjednika je izabran Ilija Pintar.

 

     Kao čelni čovjek vatrogastva BiH Ilija Pintar će u julu 1929. godine otputovati u Pariz na Međunarodni vatrogasni kongres. Po povratku iz Pariza Pintar poziva sve vatrogasne saveze u zemlji da upute svoje predstavnike na konferenciju u Brčko koja će se održati 22. septembra 1929. godine. Cilj konferencije je osnivanje centralnog vatrogasnog saveza Kraljevine Jugoslavije. altDakle, iz Brčkog je potekla inicijativa o održavanju konferencije o osnivanju vatrogasnog saveza Jugoslavije koja je održana 8. decembra 1929. godine u Zagrebu.

 

     Kako vidimo, naš grad u historiji brčanskog, BiH  i jugoslovenskog vatrogastva je nezaobilazan. U njemu je 1882. godine formirano prvo gradsko DVD, potom 3. decembra 1926. godine Vatrogasni savez BiH, u Brčkom je taj savez 12. oktobra 1930. godine i rasformiran kako bi bio preimenovan u Vatrogasnu zajednicu Drinske banovine, a 1929. godine iz Brčkog je potekla i inicijativa za formiranje Vatrogasnog saveza Jugoslavije.

 

     U svemu tome je, svakako, najzaslužniji Ilija Pintar, koji će postati i vrhovnim vatrogasnim inspektorom Kraljevine Jugoslavije.

 

rahic.ba/Atah Mahić