altPoslednji omladinski festival, 29. po redu, 'Mladi graditelji", održan je 1990. godine. Festivalskim pozornicama do tada je prodefilovalo preko 70 hiljada mladih brčanske Općine.

A počelo je ovako. Grupa mladih brčanskih entuzijasta još I960, godine pokrenula je inicijativu za održavanjem jednog festivala na kojem bi nastupali mladih iz svih sredina, svih uzrasta... jednom rječju da to bude festival nad festivalima. Šira akcija na tom planu odmah je pokrenuta a svoju ubrzanu zahuktalost dobila je kada je ideja stavljena na dnevni red na jednoj od sjednica Komiteta SSO, čiji je predsjednik u to vrijeme bio Muhamed Mujkić. Ideja je jednoglasno prihvaćena i odmah je izabran Festivalski odbor u koji ulaze: Branko Crnogorac kao predsjednik, Mehmed Spahalić kao podpredsjednik i Pero Klašnjić kao sekretar odbora. Među istorijske odluke našle su se i one da se Festival održava svake godine od l.aprila, kao uspomena na prve Savezne omladinske radne akcije na pruzi Brčko-Banovići te da Festival nosi ime "Mladi graditelji".

altPrvi Festival održan je naredne 1961. godine u prostorijama tadašnjeg Doma JNA na kojem su nastupile neke od osnovnih škola, sve srednje škole a od radnih organizacija TK "Interplet".

Festival je iz godine u godinu bio sve masovniji, programi su bili sve kvalitetniji. Tako već na Petom Festivalu učestvuje 55 omladinskih KUD-ova a 1987. godine već ih je bilo 196 sa preko 8.700 takmičara. Bez prekida Festival se održavao sve do 1990. godine, kada je održan i poslednji, 29. po redu, Omladinski festival "Mladi graditelji". Te godine Festival je počeo cjelovečernjim programom u februaru u Šatorovićima, odnosno programi iz grupe seoskih omladinskih organizacija koje su prijavile osam svojih priredbi.

altAli ... na scenu te godine pojavile su se "neke druge organizacije" gdje su glavnu riječ imali novopečeni političari koji održavaju svoje predosnivačke skupove i malo po malo došlo se i do pitanja: da li nam je uopće potreban takav Festival?

Naime, odmah su u Festivalu vidjeli opasnost i onu sponu, a tada više nego ikada, kolektivnog duha mladih, koji su na festivalskim da-skama slavili mladost i slobodu ... i zbog toga mu je trebalo uzdrmati tlo pod nogama. I uspjeli su. Bio je to poslednji omladinski festival "Mladi graditelji", sa najmanjim brojem učesnika koji je održan svega desetak festivalskih priredbi.

altNakon pedeset i jedne godine od Prvog a dvadeset i dvije godine od poslednjeg Festivala, pojavljuje se druga grupa entuzijasta:

Jusuf Saletović i Belmir Agić, koji 20l0. godine pokreću inicijativu o oživljavanju ove velike i najmasovnije  do sada kulturne manifestacije na ovim prostorima i 201l, godine imenuje se Organizacioni odbor u sastavu: Pero Gudeljević, Esed Kadrić, Jusuf Saletović, Aleksandar Đurić, Slavoljub Bašić i Jakov Amidžić. Vec je urađen radni materijal sa propozicijama, odrzani su zajednički sastanci sa predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama itd.

 

Festival se održava pod nazivom "Mladi graditelji" i počeo  je 16.aprila a finalne večeri će se održati 29.maja kada će se najboljim pojedincima i ekipama uručiti diplome. Stručni žiri od tri člana ocjenjivat će sve nastupe a stručni žiri od pet članova ocjenjivat će fina­lne altnastupe koji će proglasiti i pobjednike Festivala u: ritmičkim igrama,dramskom nastupu, recitaciji, narodnim,zabavnim i izvornim pjesmama, dječijim pjesmama,solo instrunentima, izvornim instrumentima, najbolji orkestar i izvorni orkestar.

Fotografije:

1.  Prvi festival "Mladi graditelji" 1961.godine.Atrakcija nastupa je bio Šabudin Rejzović sa svojom harmonikom,

2.  Sa nastupa na 18.Festivalu 1979. godine,

3.  Sa nastupa na 21.Festivalu 1982. godine,

4.  24.Omladinski festival "Mladi graditelji" 1985.godine. Prvo mjesto u narodnim pjesmama osvojio je  Muhamed Sofić.

Iz historije Brčkog i okoline

dzematrahic.ba