altNakon prvog teksta o izumrlim prezimenima u Gornjem Rahiću koji je izazvao veliko interesovanje naše javnosti (462 čitanja) mi nastavljamo na tu temu.

 

 Mnogo je familija koje su nastale ili nestale sa pretapanjem u druge familije. Kod nas je uočljiva još jedna pojava,da imamo ista prezimena a nisu ni u kakvom srodstvu jedna drugom. Ta razuđenost ili ne povezanost istih prezimena posigurno ima temelja u prošlosti.

 Tako danas u Rahiću imate 3-4 vrste Lišića koji nisu ni u kakvom srodstvu,Karalića isto 3-4 vrste,Hadžića 3 vrste,Mehmedovića 3 vrste,Ikanovića 2 vrste i td.

 

 U drugom slučaju imamo nastanak određenih prezimena iz drugih prezimena kao što su Hadžiefendići nastali iz familije Imamovića (naime oni su dobili prezime na osnovu Imamović Sulejman ef.kojeg su zvali hadžiefendija te će on poslije promijenit prezime iz Imamovića u Hadžiefendić navodi rahmetli Enver Mulahalilović)inače ovo je prezime izumrlo i nestalo iz našeg mjesta,potomke ovog prezimena imamo u Brci(Fadil Hadžiefendić,autolakirer).

 

 altPrema istim izvorima prezime Ibrahimbegović koje egzistira danas u Rahiću je nastalo iz prezimena Hercegovac.Imamo također jednu pojavu prezimena koja su na neki način (izmišljena) odnosno pretočena iz nekih drugih prezimena.Tako imamo familija sa prezimenom Karibašić koje egzistiraju danas a koja nisu ni u kakvom srodstvu jedna sa drugim.Naime prezime Abdulaha Karibašića  odnosno njegovog pretka je bilo Hukičević koji su prešli u Karibašiće. Na drugoj strani  prezime Karibašić Mehmeda(Mehe)nije ni u kakvom srodstvu sa prethodnom familijom,jer je njegov potomak doselio na ove prostore iz Sokola današnja Republika Srbija i kada su stigli na ove prostore zvali su se Grahić te su ga promijenili u Karibašić.

 

 Istražujući dalje došao sam do podataka da današnje porodice koje se prezivaju Hercegovac nisu uopće autentične i tačne. Naime Hercegovci koji se prezivaju danas od rahmetli Mehmeda,Ismeta,Harnage kao i rahmetli Hakije,Saida te živog Rukiba prema arhivu matičnih knjiga su ustvari prešli iz prezimena Hasikić kao što je od istog tog prezimena nastalo izumrlo prezime Kasimagić kojeg od polovine 20 stoljeća nema u Rahiću (naime izvjesni Fehim se prezivao Hasikić u vrijeme Kraljevine SHS te je predio sebi prezime u Kasimagić i dodao sebi titulu Fehim-aga.On je držao dućan na mjestu današnje Hasanove brijačnice odnosno frizerskog salona „Gara“ da bi poslije taj dućan prodao rahmetli Ahmetu Mulahaliloviću). Prezime Hasikić prema arhivu matičnih knjiga do kojih smo trenutno mogli doć egzistira na ovim prostorima minimalno 120 godina, u Salnami za Bosnu i Hercegovinu iz perioda 1890-91.godinu na strani 82., se navodi da je izvjesni Mula Osman Has(i)kić tada bio na poziciji načelnika općine Gornji Rahić.

 

 altKada su u pitanju drugi današnji Hercegovci potomci rahmetli Muhidina oni nisu također autentični Hercegovci. Oni su migraciom doselili na ove prostore poslije prvog svjetskog rata i prema riječima Redžepa nije siguran (100%) ali koliko se sjeća priča od svojih starijih potomaka da su se prezivali Tanjić.

 Kada je riječ o današnjim prezimenima u Rahiću kao što su Kovačevići i Kujundžići postoji velika vjerovatnoća da su ova dva prezimena iz istog korijena nastala i da su došla u ove krajeve padom Budima od strane Austrougara kada su došli i Mulahalilovići.

 

 Značajno je navest i to da su nekadašnji Čengići iz Rahića (koji su izumrli/odselili u Brčko 70-tih godina 20 stoljeća)također nastali pretapanjem iz današnjeg prezimena Deronjić.

 

 Prezime koje je egzistiralo na ovim prosotorima,a više ga nema među nama je i prezime Mešalić koji su nekad živjeli na prostoru današnje pilane „Plavi most“ Mevludina Lišića oni su 70-tih godina 20 stoljeća odselili u dva pravca Islamovac i Gunju današnja Republika Hrvatska.

 

Nastavit će se ako Bog da

 

rahic.ba