altTipična narodna osnovna škola koju su pohađali Bošnjaci, ali i pripadnici drugih narodnosti, krajem 19. stoljeća može se reći da je bila ona u Gornjem Rahiću, općina Brčko, za koju izvori kažu slijedeće:

"Narodna osnovna škola u Gornjem Rahiću podignuta je tru-dom naroda 1883. godine za školu i za opštinu.

Škola je otpočela svoj rad 1884. godine. Prvi školski reon obuhvatio je 14 sela, ali je docnije podignuta škola u Boću, Brci, Bukviku, Gornjem Zoviku, te je time reon ove škole smanjen na svega 4 sela. Prvi nastavnik nove škole bio je Nikola Borišić, zatim su se redali: Simo Mutić, Mato Tomić, Miloš Vuksan, M. Branković, Holvaks, Dujmović i ostali.

Od posljednjih nastavnika bili su u ovoj školi Lišić Sadik i Čevro Omer. Sve do školske 1912. godine pohađali su školu samo dječaci, kad su počele pohađati školu i djevojčice do 1923. godine, kad su opet počeli pohađati školu samo dječaci do 1928. godine kada je opet škola postala mješovita. 1921. godine, inicijativom učitelja Resulovića, osnovana je narodna knjižnica i čitaonica, a 1925. godi­ne na podstrek Čevre Omera otvorena je knjižnica i čitaonica pod imenom Druga pošto se je prva zvala samo narodna čitaonica." (Potpisuje upravitelj Osnovne škole u Gor.Rahiću Soko Hercegovac,29.juna 1931.)

(Izvor:Izvještaj osnovnih škola sreza brčanskog  krajem školske 1930/31 godine.Brčko: Nastavničko vijeće Sreza brčanskog,1931.,str.85-86)

foto ilustracija

Pripremio:Dr.Enes Kujundžić/dzematrahic.ba