Iz historije Gornjeg Rahića

altPrelomnom godinom u razvoju kulture, sporta,telefonije i organiziranju stočarske i voćarske proizvodnje u Gornjem Rahiću mogla bi se nazvati 1978. godina. Te godine je u G.Rahiću otvoren sabirni punkt za otkup mlijeka pa je od tada ova djelatnost poprimila ozbiljnije razmjere i već se sa ovoga područja županjskoj mljekari isporučuje oko sedam i po hiljada litara mlijeka. U daljem planu je otvaranje sabirnih punktova u Maoči i Palanci. Zadruga iz ovoga mjesta nije stala na ovoj aktivnosti i u cilju poboljšanja rasne pasmine goveda postigla je dogovor sa 45 proizvođača o preuzimanju rasplodnih a u toku je i nabavka više od tri stotine tovnih junica.

 Nije dugo potrajalo a iz G.Rahića je u Redakciju ''Graditelja'' stigla nova vijest i to o jednom penzioneru. Riječ je o Mustafi Glođiću, nekadašnjem radniku Zemljoradničke zadruge.  Iako u penziji uz svojih deset dunuma zakupio je od Zadruge još sedamdeset dunuma zemlje i na njoj zasadio uljanu repicu. Prošle godine je na pedeset dunuma zasadio zob. I isplatilo mu se jer je Zadruzi isporučio 12 hiljada kilograma i od toga imao dobru zaradu.

 S obzirom da je Gornji Rahić stjecište više kulturnih manifestacija u ovom podmajevičkom kraju,KUD''Fadil Hadžiefendić'' je pokrenulo akciju za adaptaciju društvenih prostorija,prije svega Doma kulture i u prvu fazu je uložilo 100 hiljada dinara. Ovoj akciji se pridružila i Rahićka omladina i učenici Osnovne škole''Hamid Berbić'' koji će kroz radne akcije dati i svoj doprinos.

alt Što se tiče sporta da bi nogometni klub iz G.Rahića opstao u Jedinstvenoj međuopćinskoj ligi mora izgraditi prateće objekte, prije svega svlačionicu, kupatila,nadstrešnice... Rad na ovoj akciji je u punom zamahu.

 Ipak Rahićane su obradovale dvije vijesti. Prvo da je počela adaptacija prostorije za montažu automatske telefonske centrale kapaciteta 200 priključaka,koja će pokrivati tri MZ i to:Gornji Rahić,Gornji Zovik i Maoču.

 Druga vijest je da će se u julu 1978.godine uvesti novi samodoprinos koji predviđa izdvajanje u narednih pet godina u visini od tri odsto od prihoda zaposlenih i 5 odsto od godišnjeg dohotka u poljoprivredi. Mještani G.Rahića predlažu da se ta stopa izdvajanja poveća,što nije prihvaćeno.