Iz historije Gornjeg Rahića

Imajući u vidu činjenice koje su naši preci,roditelji ugradili svoje zdravlje,snagu i znanje u vodovod  koji danas mi koristimo i ne domaćinski se ophodimo, ovom prilikom došli smo do dvije fotografije koje su nastale od tog vakta. Period nastanka slika je iz 1972. godine na različite dvije lokacije. Prva lokacija područje Islamovca gdje se kopalo ili bolje rečeno probijali tranšei za cijevi koje vode ka selu i na njima nekoliko osoba koje su uzele predaha i odmora od napornog kopanja.

alt 

Druga slika isto iz perioda 1972. godine na kojoj se vidi nekoliko poznatih lica iz Gornjeg Rahića svi su osim jednog rahmetlije i angažovani su bili na kopanju bazena na Karićima iznad Junuza Šabanovića kuće gdje se iskopao poveći bazen koji je prikupljao vodu dospjelu prirodnim padom iz Islamovca sa izvorišta i odatle se voda dopremala do domaćinstava. Danas je taj bazen zapušten i takoreć uništen od kako se više ne koristi prirodan pad i od kako su se ugradile pumpe za crpljenje vode iz izvorišta u Islamovcu.

alt 

Na slici sa desne strane na lijevo stoje: Bego Ibranović, Smajl Imamović,Bajro Mujkanović, Zekerijah-beg Šećerbegović, Mehmedalija (Meho) Mehmedović (jedini živ) i Redžep Ikanović (zvani Jusuf).

dzematrahic.ba