Odavno najavljena knjiga Muhameda Mujkića pod nazivom "BRČKO – SEDAM KRUGOVA PAKLA", koja na 573 strane dokumentovano govori o dešavanjima u Brčko tokom prošlog rata, ugledala je svjetlost dana.
U razgovoru za Brčanske novine, autor knjige kaže da veliku zahvalnost duguje upravo brčanskim penzionerima koji su pretplatom najviše pomogli izlazak knjige a među njima prednjače oni koji žive u Brčko Distriktu i u Melburnu.
Promocija knjige "BRČKO – SEDAM KRUGOVA PAKLA", za širu čitalačku publiku najavljena je za 04.02. u prostorijama Omladinskog centra sa početkom u 19. sati. Za dvadesetak dana očekuje se promocija i u Melburnu a u toku su dogovori oko promocije u Sent Luisu i drugim gradovima Bosne i Hercegovine i ostatka svijeta.U četvrtak kada je najavljena promocija knjige nosioc aktivnosti je BZK"Preporod" Brčko. Promotori knjige pored autora su:Prof.dr.Mehmed Dedić, Džafer Deronjić, ispovijest žrtve silovanja.

Poruka Muhameda Mujkića autora knjige

 Iz štampe je izašla knjiga koja će obnoviti sjećanja na ružne dane i sasvim sigurno uzburkati mnoge strasti. Veliki značaj ove knjige je i u tome što navodi konkretne događaje i imena. Time se dolazi do činjenice da nema više generalizovanja o narodu kao krivcu i zločincu već o počiniteljima zločina i ponašanju pojedinaca tokom rata.
Nakon tri i po godine istraživanja, intenzivnog čitanja knjiga, novina i časopisa, pisanja nekoliko radnih verzija tekstova za knjigu posvećenu žrtvama rata i zločina, kao i zločinima raznih oblika u Brčkom, krajem avgusta 2009. godine završio sam konačnu verziju rukopisa kojem sam, inspirisan pjesmom Kolo bola, velikog bh. pjesnika Mehmedalije-Maka Dizdara dao naslov: BRČKO – SEDAM KRUGOVA PAKLA.
U Uvodu knjige sam pokušao da strahote rata u našem okupiranom gradu i dijelu općine Brčko, grafički prikažem putem SEDAM KRUGOVA PAKLA, o čemu detaljnije pišem u ovoj knjizi: prvi krug – odvođenje civila u Garnizon JNA, Fiskulturni, Vatrogasni i Dom zdravlja, podrum Bolnice, u gradske džamije, hotele «Posavinu» i «Galeb», kina «Radnik i «Oslobođenje», Dom kulture; drugi krug – mučenja i prva ubijanja: Savski most, Garnizon, Srpska policija, Zanatski centar, Fiskulturni i Dom zdravlja, preduzeće «Laser», kina «Radnik» i «Oslobođenje», ulice grada, logor Luka, Brezovo Polje, Lončari, Obudovac; treći krug – mučenja, silovanja žena i ubijanja u naseljima: Kolobara, Meraje, Mujkići, Ivici, Klanac, Rosulje, Suljagića Sokak, Dizdaruša, Rijeke, Novo Brčko, Srpska varoš, EŠ naselje; četvrti krug – procesuirani ratni zločinci: Jelisić, Češić, Simonović, Kostić, Vujić, Mišić, Hasanović i Pavić; peti krug – kreatori zločina i srpski mediji: R. Karadžić, M. Vojinović-Beli, Đ. Ristanić, B. Maričić, srpski novinari srpskog Radio Brčkog i srbijanskih medija; šesti krug – vrste, oblici zločina: okupacija Brčkog, progoni, mučenja, silovanja, ubijanja civila, etničko čišćenje, izbjeglice, civilne žrtve rata, nestale osobe; sedmi krug – rušenje savskih mostova, rušenje sve tri gradske džamije, srpsko Brčko, srpski naziv ulica, trgova, ustanova, srpski spomenici…Krugovi brčanskog pakla slivaju se u svoju jezgru: primarne i sekundarne masovne grobnice, pojedinačni, grupni i kolektivni ukopi/dženaze i nestale osobe za kojima se još traga.
Knjiga koja pored Uvoda i završnog teksta POGOVORA ( Envera Kazaza, prof. Sarajevskog Filozofskog fakulteta ), ima pet poglavlja u kojima na oko 400 stranica pišem o svjedočenjima i bolnim ispovijestima žrtava rata, o događajima vezanim za agresiju na BiH i okupaciju Brčkog sa neizmjerno velikim i raznovrsnim zločinima koji su se desili prema nedužnim civilima, našim sugrađanima.
Prvo poglavlje pod naslovom: SILOVANJE ŽENA - NAJVEĆI ZLOČIN, opisao sam sudbinu 14 silovanih žena, među kojima su najveći broj bile majke, od čega je za četiri majke dokazano putem suda da je nad njima izvršen zločin silovanja. Ovo poglavlje se završava zaključnim tekstom pod naslovom: Zločin nad ženom majkom života, autora prof.dr. fra Luke Markešića.
Drugo poglavlje nosi naslov: ŽRTVE O ZLOČINIMA U BRČKOM i obrađuje tekstove svjedočenja 20 svjedoka zločina, od kojih je najveći broj prošao kroz logore Fiskulturnog doma i Luke Brčko, logor Batković i svojevrsni geto u Brezovom Polju. Većina njih bili su svjedoci u sudskim procesima optuženim srpskim zločincima za počinjene ratne zločine u Brčkom, pred Haškim tribunalom i Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH. Takođe su, opisana i zvjerska ubistva najpoznatijeg brčanskog hirurga prim.dr. Sakiba Edhemovića i jedne 70-godišnje, usamnjene majke, nene i starice Fatime Numanović. Iz potresnih priča i svjedočenja civilnih žrtava rata i članova porodica ubijenih, koji nisu mogli izbjeći sudbinu nezakonitog zarobljavanja, mučenja, maltretiranja i prisustva činu ubijanja ili silovanja najmilijih, može se vidjeti veličina njihove boli.
Treće poglavlje sa naslovom: KREATORI ZLOČINA, RATNI ZLOČINCI I SRPSKI MEDIJI, podijeljeno je u tri cjeline. U prvom, pišem o Radovanu Karadžiću, Milenku Vojinoviću-Belom i Đorđu Ristaniću, kao glavnim kreatorima rata, okupacije našeg grada i počinjenih zločina u Brčkom. U drugom dijelu, na osnovu sudskih procesa i presuda opisujem osam do sada ( 31. avgust 2009. ) procesuiranih brčanskih ratnih zločinaca: Gorana Jelisića, Ranka Ćešića, Konstantina Simonovića-Koleta, Koste Kostića, Nikole Vujića, Pere Mišića, Fikreta Hasanovića i Pepe Pavića. U trećem dijelu ovog poglavlja pišem o srpskim medijima u funkciji ratnih zločina u Brčkom kroz ratnu poratnu djelatnost srpskih novinara: Boška Lomovića, Anice Radić-Savić, Save D. Teodorovića, Neđe Đurovića i prof. Žarka Mijovća, te dajem pregled još 30-tak tekstova objavljenih u srpskim «Brčanskim pogledima», u kojima se govori o Brčkom kao 92% srpskom gradu, koje je kao takvo trebalo da ostane za 'vijeke vjekova', sa isključivo srpskim nazivima svih ulica, trgova, mostova, škola, zdravstvenih i drugih ustanova.
Četvrto poglavlje nosi naslov: KOMANDANTI TO NELEGALNE SRPSKE I LEGALNE OPŠTINE BRČKO, PREDSJEDNIKA PREDRATNE OPĆINE I OBIČNOG GRAĐANINA O PRIPREMAMA ZA ODBRANU I POČETKU RATA U GRADU. U ovim tekstovima dato je niz zanimljivih i do sada neobjavljenih detalja o predratnim dešavanjima i prvim ratnim danima u Brčkom.
Peto poglavlje – CIVILNE ŽTVE RATA, RUŠENJE I OBNOVA GRADSKIH I DRUGIH DŽAMIJA, KOLEKTIVNI I DRUGI UKOPI /DŽENAZE, OBILJEŽAVANJE DANA ŽRTAVA I NESTALIH OSOBA, obuhvata desetak tekstova u kojima pišem o žrtvama rata, Merajama kao najstarijem muslimanskom naselju, rušenju i obnovi Bijele, Savske, Hadži Pašine i drugih brčanskih džamija, pojedinačnim i kolektivnim ukopima/dženazama, primarnim i sekundarnim grobnicama, 30. aprilu, 4. maju i 30. avgustu, kao danima koji simbolizuju rušenje mostova, početak etničkog čišćenja i traganje za nestalim osobama, koji se svake godine obilježavaju u Brčkom. Objavljujem i spiskove svih do sada (zaključno sa 31.8.2009.) sahranjenih civilnih žrtava rata, kao i spisak nestalih Brčaka za kojima se i dalje traga.
Ovo je bio pregled samo glavnih naslova knjige iza kojih stoji oko 15.000 stranica pročitanih knjiga i druge građe o ratu i zločinima u Brčkom, kao i BiH u cjelini, analiza tekstova u srpskim «Brčanskim pogledima» 1993.-1997., brojnih dokumenata Haškog tribunala i Osnovnog suda Brčko distrikta BiH, itd.
Rukopis knjige sam završio krajem avgusta 2009. i nadam se da ću je, ako obezbijedim finansijska sredstva od donatora i PREPLATNIKA, štampati do kraja 2009.
Cijena jednog primjerka knjige u PREPLATI iznosi 25 $, (30 austral.dolara ili 15 eura) bez troškova poštarine, koji iznos se može uplatiti putem deviznog računa: DEUTSCHE BANK AG FRANKFURT/M, 936272410,NLB TUZLANSKA BANKA na ime Muhamed Mujkić: 102567676, TB TUBA 22 i BAN: BA 391322410256767619, ili na adresu: Muhamed Mujkić, Brčko, ul. Vilića br. 7.

Zahvaljujem se na podršci i razumijevanju.
Muhamed Mujkić,tel.049-212-461
Knjigu možete poručiti i na adresi: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
dzematrahic