1rpgU Tehničko-remontnom zavodu Hadžići jučer je predstavnicima vojno-diplomatskog kora koji su akreditirani u BiH predstavljen dio proizvodnog programa domaće namjenske industrije.

Zvijezda ove prezentacije nesumnjivo je bio prvi domaći ručni bacač, proizveden u TRZ Hadžići, pod oznakom RPG-7 MX2, koji je napravljen po uzoru na sovjetski RPG-7, možda i najpopularnije oružje za vatrenu podršku i protivoklopnu borbu na najnižim taktičkim nivoima, piše Faktor.

Bosanskohercegovački bacač zadržao je sve osobine svog prethodnika, prije svega pouzdanost i jednostavnost manipulacije i održavanja, ali su na njemu primjenjena i određena moderna rješenja koja mu smanjuju težinu i povećavaju otpornost i izdržljivost u terenskim uvjetima.

RPG-7 MX2 može ispaljivati sve vrste projektila koji su u svijetu razvijeni za taj bacač, pa tako ovo oružje služi za rješavanje sve većeg spektra vatrenih zadataka na bojištu i povećava vatrenu moć najsitnijih pješadijskih jedinica do razmjera koje su do prije par decenija bile nezamislive.

Ručni bacač prošao je kroz rigorozne provjere i testiranja, koji su potvrdili da se ovo oružje sa uspjehom može koristiti i u najsurovijim terenskim i klimatskim uvjetima. Čak ni granične temperature od -40 do +60 oC, kao ni izloženost pijesku, vodi i blatu, ne predstavljaju problem za RPG-7 MX2.

Treba naglasiti i to da su stručnjaci TRZ Hadžići pored osnovne verzije razvili i onu za padobranske jedinice, koja se ističe po tome što se njen lanser može rasklopiti na dva dijela što mu smanjuje gabarite i olakšava nošenje prilikom skoka.

Pored ručnog bacača, vojnim atašeima predstavljen je i nišanski sistem za njega, kojeg je proizveo partner u ovom projektu, sarajevsko preduzeće Zrak.

Upriličena je demonstracija i drugih proizvoda TRZ Hadžići i Zraka, kao što su kevlarski šljem, zaština vojna i policijska oprema, padobrani za osvjetljavajuće projektile i drugi proizvodi, koji su najbolja potvrda da je bosanskohercegovačka namjenska industrija na putu ozdravljenja i da se od nje u budućnosti mogu očekivati još veći poslovni uspjesi.

U fazi razvoja trenutno se nalazi i automatski bacač granata 40×53 mm, a to oružje, skupa s jednometnim bacačem kalibra 40×46 mm, čija je tehnologija već osvojena, sigurno će imati svoje kupce na svjetskom tržištu, jer je riječ o vatrenim sistemima koji jedinicama na najnižem taktičkom nivou omogućavaju rješavanje onih vatrenih zadataka koje je ranije morala rješavati artiljerija.

2rpgUvođenjem sredstava velike vatrene moći u pješadijska odjeljenja, vodove i čete, ne samo da se skraćuje vrijeme reagovanja na prijetnju, jer nema potrebe da se podrška zahtijeva od druge jedinice, već se i artiljerija rasterećuje od necjelishodnih i nerentabilnih zadataka.

Da TRZ Hadžići budno prati iskušenja i zahtjeve koji se postavljaju pred savremene vojne i policijske snage, pokazuje i sve veće angažovanje na polju ovladavanja tehnologijom proizvodnje i razvoja raznovrsnih elektronskih i senzorskih sistema koji olakšavaju rano upozoravanje i zaštitu, prikupljanje, obradu i transfer informacija, te komandovanje i komunikaciju.

Takvi sistemi svoju će primjenu, osim u borbenim situacijama, naročito pronaći prilikom angažovanja u borbi protiv prirodnih i tehnoloških katastrofa.

Sa budućim razvojem sektora namjenske industrije, u kojem se nalaze već renomirana preduzeća poput konjičkog Igmana, novotravničkog Bratstva i druga, ne samo da će Bosna i Hercegovina osnažiti svoju ekonomiju, već će i Oružane snage BiH moći sve više se oslanjati na domaću proizvodnju i usluge održavanja, a možda i najvažniji efekat tog razvoja jeste otvaranje novih radnih mjesta za mlade stručnjake iz raznih oblasti.

Osim vojnih atašea, koji su iskazali izuzetno zanimanje i veoma pohvalno govorili o prezentovanim postignućima domaće namjenske industrije, prezentaciji u Hadžićima prisustvovali su zamjenik ministra odbrane Sead Jusić i pukovnik Ismet Kadić iz Ministarstva odbrane, te predstavnici drugih subjekata u sistemu namjenske proizvodnje u našoj zemlji.