Nazamjenik husein ef smajickon što su hrvatski i srpski član Predsjedništva BiH Dragan Čović i Mladen Ivanić do kraja insistirali na odbijanju potpisivanja Osnovnog ugovora između države i Islamske zajednice u BiH, zbog čega su danas i preglasali predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića pri pokušaju da u dnevni red uvrsti ovu tačku, u izjavi za Radiosarajevo.ba reagirao je zamjenik reisu-l-uleme IZ u BiH Husein ef. Smajić.

“Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović, odnosno iz reda srpskog naroda, Mladen Ivanić, već poodavno govore na tu temu kao da je to političko pitanje. To ne treba da bude političko pitanje. Vjerske zajednice trebaju slobodno djelovati. Njima je zagarantovano slobodno djelovanje kao samostalnih organizacija, čija je ustavna obaveza da štite prava u izvršavanju svih vjerskih obreda na ovom području, da nemaju nikakvo uslovljavanje sa bilo čije strane. Ovo je segregacija samih muslimana u pogledu potpisivanja Ugovora jer su i jedna i druga vjerska zajednica (Katolička crkva i Srpska pravoslavna crkva) potpisali taj ugovor. Vatikan je potpisao sporazum sa državom BiH u ime katolika, a Sinod u Beogradu u ime SPC na prostoru BiH. Ostaje ovdje da su najmnogobrojniji narod i najmnogobrojnija zajednica na određen način diskriminisani u odnosu na druge vjerske zajednice”, kazao je ef. Smajić na molbu za komentar ovog pitanja.

To, prema njegovim riječima, dalje znači da su i Bošnjaci diskriminirani kad su u pitanju njihova vjerska prava i izvršavanje vjerskih obreda.

“Osnovno njihovo pravo je došlo u pitanje. Kad je, primjerice, u pitanju Hadž. To pravo nije zagarantovano zaštitom države! Poslodavac, dakle, ne mora da pusti radnika kada dođe vrijeme za Hadž, da taj čovjek obavi petu islamsku dužnost. Ili pravo da ode na džumu. To sad ovisi od volje poslodavca, bez obzira da li je to državni organ ili vlasnik firme, biznismen. Sve zavisi od njihove volje. Ovo je razlog zašto mi iz IZ u BiH nastojimo da se potpiše Osnovni ugovor sa državom kao što je potpisan sa drugim vjerskim zajednicama”, ističe Smajić, te dodaje:

“To je, ponavljam, na određen način diskriminacija i ugrožavanje vjerskih prava od strane najviših organima, to jeste predstavnika drugih zajednica, konkretno Srba i Hrvata. To je nepravda prema muslimanima i IZ BiH. Neće završiti na tome. Mi ćemo tražiti da se potpiše Ugovor. To je naš put i naša ustavna obaveza, propisana, uz ostalo, Ustavom IZ BiH”.

Prema njegovom mišljenju, očito je da se u sve pore života, i vjerskog i političkog, umiješala politika “koja je izrodila ovo što je izrodila”.

“BiH je postala jedna nedemokratska država, gdje nema sloboda, društvenih, političkih. Ugroženo je pravo na rad, život, vjerske obrede... Mi živimo u jednoj teškoj situaciji, u jednoj nesigurnosti gdje nisu ljudi svi ravnopravni, bez obzira kojoj vjeri i naciji pripadaju”, zaključio je ef. Smajić, zamjenik reisu-l-uleme IZ u BiH, u izjavi za Radiosarajevo.ba.,prenosi index.ba.