Mnogima od nas se zna desiti da nam neki od prodavaca u mesnici poture ne malo „nego puno“ staro meso. Naravno za pripremu mesa za taj dan kada ga mislimo pripremiti (kuhati) obavezno kupite svježe meso u slučaju da vam se nešto ispriječi i niste mogli pripremit tek kupljeno svježe meso onda ga možete ostavit u posudu od soli i ulja i u tom ambijentu može stajati i do 3 dana i da ostane mehko prilikom kuhanja.
Znamo da je uvijek bolje i zdravije jesti sveže meso nego koje je zamrznuto (e sada što nam na tržištu poture i po nekoliko godina staro iz uvoza to je druga priča).
Štetnost mesa se ogleda i u tome da ga ispečemo pa zamrznemo, prije svega gubi na svojoj hranjivoj vrijednosti a o opasnosti po zdravlje da i ne govorimo.
Ako baš niste uspjeli pojesti meso koje ste taj dan pripremali onda ga ostavite u frižider do sutradan ali kada ga budete jeli nemojte ga podgrijavat jer to nije nikako dobro za vaše zdravlje zbog razmnožavanja mnogih mikroba na ispečenom mesu.
Znamo li prepoznati svježe meso koje kupujemo?
Meso koje je sveže ono ima svijetlu boju ako se radi o crvenom mesu i ono je tada najsvježije. Kod piletine koja je sveža obavezno pogledati etiketu sa datumom i naravno tu se mora uzet u obzir koliki je put od prerađivača do tržnog centra ili prodavnice ovisno gdje je proizvođač stacioniran.
Prije pripreme meso trebamo uvijek oprati pod jakim mlazom vode i to više puta,a ne samo jednom i to je to!
Također nije nam na odmet prilikom kupovine mesa u mesnici obratiti pažnju dali ima na mesu zvanični pečat zdravstvene institucije koja je to pregledala i odobrila za upotrebu kao što su veterinarske službe zadužene za taj dio posla, odnosno mesnih proizvoda za stanovništvo.