Juli i avgust su u znaku roda i berbe šljive, koje kod nas ima vala na svakom koraku.Od tih šljiva zavisno koju vrstu imate kod sebe možete sebi priuštit pitu od šljiva koja se jednostavno pravi. Kod nas je nekad bilo uvriježeno mišljenje da je ta pita dobra od šljive požegače koje nažalost danas nema, jer je pri izumiranju kod nas. Danas kako rekosmo pita od šljiva se može napravit od bilo koje vrste slatke šljive (kanade,čačanske ljepotice,čačanske rodne i dr.).
Sastojci;
1, 5 -2 kg zrelih šljiva
100 gr. brašna
100/150 gr. sitnog šećera
250 ml. slatkog kajmaka
Priprema;
Očistiti šljive od košpica i poredati ih u tepsiju koju smo namazali maslacem okrenute korom prema gore.
Prije toga šljive uvaljamo u brašno te ih pospemo šećerom.
Staviti ih u dobro zagrijanu rernu (peći petnaestak minuta u rerni na 250 stepeni) i peći dok ne puste sok.
Kada puste sok, preliti slatkim kajmakom i još malo zapeći. Kad se malo pripeče izvadi se iz rerne i ostavi da ohladi. Nakon što se šljivopita ohladi onda se vrši posluživanje ukusne šljivopite.