14OTVU svečanom ambijentu u Gornjem Rahiću na malom igralištu VII osnovne škole je i zvanično otvoren teren za sport. Pored učenika naše škole svečanosti su prisustvovali i mnogi gosti kao predstavnici IOM, Međunarodna organizacija za migracije. Koristan sporstki teren za jedan novi kvalitetniji početak razvoja sportova na ovim prostorima a naročito za lokalnu zajednicu.

Međunarodna organizacija za migracije u sklopu svoje inicijative i uz pomoć USAID-a podržala je projekat i finansirala obnovu i uređenje igrališta pri VII Osnovnj školi u Gornjem Rahiću sa ciljem da mlade ljude aktivira na jedan pozitivan način i pruži alternativu svim nasilnim oblicima ponašanja.

Vlada Brčko distrikta sarađivala je sa Međunarodna organizacijom za migracije. Ovaj jedinstveni projekat izgradnje školskog igrališta pri VII Osnovnoj školi u Gornjem Rahiću koštao je preko 60 hiljada konvertibilnih maraka.

"U samoj VII Osnovnoj školi smo našli kvalitetnog partnera koji može široj Rahićkoj regiji ponuditi zanimljiv sadržaj. Završetak ovog terena samo je početak naših aktivnosti ovdje. Planiramo i da u nastavku saradnje održimo niz sportskih manifestacija u kojima će nam sama škola biti partner.IOM je glavni implementator a USAID donator" rekao je Mirza Đelo, predstavnik Međunarodne Organizacije za Migracije (IOM).

"Ovo je jedan kvaliteta primjer kako jedna osnovna škola može učestvovati u raznoraznim projektima i tako doprinijeti razvoju svoje zajednice" rekao je Senad Osmanović, šef Odjeljenja za obrazovanje.

Izgradnjom sportskog igrališta pri VII Osnovnoj školi u Gornjem Rahiću kao glavnu misiju i cilj školski kadar škole navodi potrebu da se sportom mladi odvrate od nasilja i radikalizma.

"Finansijski i organizacijski pokrovitelj je IOM a nosilac svih aktivnosti je VII Osnovna škola. Cilj projekta je ne samo privući talente već i sve mlade mještane da koriste ovo sportsko igralište" rekla je Eva Bajraktarević, defektolog VII Osnovne škole Brčko distrikt.

Mještani Gornjeg Rahića u narednom periodu mogu da prate i da se aktivno uključe u sadržaje koji se planiraju na sportskom igralištu prenosi brcko.tv.

U toku ceremonije otvaranja učešće su uzeli predstavnici VII osnovne škole (Meliha Hasanović,učenici osnovne škole,BKUD Gornji Rahić). Svečanu vrpcu su presjekli Meliha Hasanović,pedagog ispred škole i predstavnik Međunarodne Organizacije za Migracije Mirza Đelo. Gospodinu Mirzi Đeli je dodijeljena vrijedna umjetnička slika profesora Muamera Kukuljevića, odano je priznanje za ovaj današnji čin nadzornom odboru (Elviru Čačkoviću,Mirzi Karahmetović,Azuru Eminović i Hamidu Hasikić) isto tako za zasluge na ovom projektu uručeno je priznanje Mevli Bajraktarević(defektolog) i nastavniku Admiru Karalić.  Tokom današnjeg dana odigrane su utakmice u nogometu(Bivši učenici naše škole generacija 2017/2018 i gosti iz JU Desete osnovne škole Bijela) i odobojci gdje je učešće uzela grupa „Rahićka raja.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.