Danas je (12.12.2018.godine) krenula realizacija projekta „Mahfil“ u džematu Gornji Rahić. Projekat je najavljen prije dva mjeseca da će se vršiti realizacija rekonstrukcije mahfila u džamiji.

3maNaziv Mahfil je dio (balkon) u džamiji, galerija gdje uglavnom klanjaju žene. Mahfil je i mjesto odakle mujezin poziva na molitvu.

Do sada je na spratu bila smještena kancelarija za imama, hodnik, učionica i prostor za klanjanje tokom teravih namaza, bajrama i džume namaza.Kancelarija je bila jedno vrijeme i mjesto gdje se kako prije rata tako i poslije rata obavljao 'itikaf u mjesecu ramazana.

Ovaj prostor za ove namjene je izgubio na svojoj važnosti kada se izgradio novi objekat pored džamije. U zadnje vrijeme kada su veći skupovi bajram,hatme i Dan šehida prostor postaje pretijesan da primi dovoljno ljudi, s toga se i pristupilo uklanjanju zidova koji nemaju funkciju nosivosti ploče.

S druge strane grijanje koje je rađeno prije rata nije kvalitetno riješeno, jer na hodniku i kancelariji podno grijenje nije ni postojalo. Sve su to argumenti da se moralo ovom dijelu džamije prići sasvim ozbiljno i sistemski te ponudit širi prostor na kojem će moći klanjat veći broj ljudi nego do sada.

Druga faza je rekonstrukcija glavnog molitvenog prostora gdje će se vršiti radovi oko vrata, dizanje glazure i rekonstrukcija grijanja kao i preuređenje mihraba,minbera i ćursa kao i rekonstrukcija glavne kupole koja je u ratu oštećena.

Zahtjevi su dosta složeni kod izvođenja radova o tome govore prve slike sa današnjih radova. Izvođač radova je AGD - PLAN društvo sa ograničenom odgovornošću za izgradnju i projektovanje firma koja je i do sada bila aktivna na uređenju muške i ženske abdesthane i suterena.

Nadamo se podrški naših džematlija na ovom kao i drugim projektima u dosadašnjem radu jer rashodi će biti veliki i trebaće sve projekte dovesti do završne faze u narednom periodu.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.