promijeniti sebe huxleyVeliki ruski pisac, jedan od najznačajnijih pisaca svije­ta svih vremena, Lav Nikolajevič Tolstoj, oštro je osu­dio pokolj koji su izveli vojnici i policija carističke Rusije nad demonstrantima 1905. godine. Ove demon­stracije vodili su komunisti.

Ohrabren tim stavom velikog pisca jedan drugi ruski književnik, Maksim Gorki, požurio je Tolstoju i ponudio mu da se priključi socijaldemokratima, to jest komunistima. Tolstoj je upitao kolegu Maksima Gorkog: «Šta želi ta vaša partija?» Gorki mu je odgovorio kako oni žele da promijene svijet. Onda mu Tolstoj reče: «Dragi Aleksej Maksimovič, vi, dakle, želite promijeniti svijet. Onda ja nikako ne mogu biti član vaše stranke. Naime, ja ne vjeru­jem da je moguće promijeniti svi­jet. Svo moje iskustvo govori mi suprotno. Evo ja sam pokušavao zadnjih 50 godina da promijenim moju ženu Sofiju Andrejevnu i nisam uspio ni jednu mrvu. Pokušao sam promijeniti svoje kmetove. Oslobodio sam ih, izgradio im kuće, škole za djecu. radione da rade, ali oni ništa od toga neće da prihvate nego i dalje idu u birtije, opijaju se, i kasnije tuku svoje žene i djecu. Ja nikako ne mogu biti član stranke koja hoće da promijeni svijet. Sve što znam o čovjeku i ljudima, moglo bi se iskazati na ovaj način: čovjek može promijeniti samo sebe i to malo i uz veliki napor.

Nametanje promjena traži silu, a sila donosi samo zlo!» - reče mu na rastanku Tolstoj. Veliki pisac je crpio svoje znanje iz iskustva, ali, sigurno, i iz Kur'ana i Hadisa. Kao što je poznato Tolstoj je proučavao islam i mnogo se družio sa muslimanima, a sačinio je i jednu zbirku od 40 hadisa. Njegovi stavovi se potpuno podu­daraju sa stavovima islama.

Zlatno je pravilo u islamu, ako hoćeš mijenjati svijet, moraš prvo promijeniti sebe. Dovoljno je navesti samo ovaj ajet: «I n n a 11 a h e la jugajjiru ma bi kavmin hatta jugajjiru ma bi enfusihim - Doista Allah neće izmijeniti stanje jednog naroda dok taj narod ne izmijeni (ne popravi) sebe!» Eto u tim kur'anskim riječima kao da je sadržana sva mudrost svijeta. Svijet možeš mijenjati jedino mijenjajući sebe. Za onoliko koliko si ti bolji, za toliko je bolji i svijet u kojem živiš.

Ko ima pravo od drugih tražiti promjene, a sam ne želi da se mijenja? Kako će jedan roditelj tražiti od djece da ne puše i plašiti ih time kako se od duhan­skog dima dobija rak, a sam je pušač? Da bi te riječi bile djelotvorne i da bi pobrale rezultat, roditelj mora ostaviti duhan, pa onda od djece tražiti da ne puše. Sve ostalo prazna je priča. Kako će jedan roditelj tražiti od djece da ne piju, a sam je ljubitelj čašice? Djecu takvih roditelje jedino može uputiti dragi Bog, a od njih samih mala je fajda. Oni su obični slabići koji nikako ne mogu biti primjer svojoj djeci. Slabići se ne mogu mijenjati, to mogu samo čvrsti i karakterni ljudi, oni koji ispravno shvataju kur'anske riječi: «0 vi koji vjerujete, zašto govorite ono što ne radite!«

Mijenjati svijet možeš jedino ako pođeš od sebe samoga. Jedino ako si ti iskren i ako nikad ne lažeš, možeš i od drugih tražiti da ne lažu. Inače, tvoje riječi odlaze u vjetar, onda one nemaju nikakva smisla. Ako si ti vrijedan, možeš i drugome reći: «Daj, potrudi se!» A ako si neradnik i lijenčuga onda od tebe nikakva hajira, onda si ti samo parazit koji siše krv svojoj zajednici i svome džama'atu.

Djelovati pozitivno među ljudima možeš jedino vlastitim primjerom. Tvoje ponašanje najbolji je vaiz, najbolji savjetnik. Ne vrijedi kukati i stalno govoriti «Propade narod!« «Kad vidite nekog čovjeka koji gov­ori «propade narod», on je najveći propalica« - kaže Muhammed (s). Vlastitim primjerom pokaži drugima kako treba da živi jedan iskreni vjernik, jedan čestiti čovjek. To ti je sasvim dovoljno. Jedino tako možeš promijeniti svijet!

A.M./dzematrahic.ba /