GRAĐANSKA  INICIJATIVA

 

Očuvanje vodotoka lokalnih rijeka Tinja, Brka i Zovičica

 

 

 

 

 

Očuvanje čistoće naših voda, našeg stvarnog i velikog bogatstva zadaća je i dužnost svih nas!

Stoga je potrebno da svako, u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti doprinosi očuvanju i zaštiti vode radi osiguranja vlastite egzistencije i egzistencije generacija koje će doći iza nas.

 

Postoji veliki broj problema koji se tiču zaštite lokalnih rijeka, a neadekvatno pristupanje rješenju tih problema u dosadašnjem periodu je kao rezultat dovelo do toga da  rijeke danas predstavljaju svojevrsnu ekološku bombu. Pored uništavanja živih bića u vodi, ona predstavlja i izvor zaraze domaćih životinja, a i stanovništva. Primjer jedne takve nepovoljne ekološke situacije jeste netretirana fekalna kanalizacija koja se ulijeva u rijeku Brku u Gornjem Rahiću na predjelu Berkovca i kanalizacija u Maoči koja predstavlja problem u razvoju poljoprivrede, pčelarstva i ribolova, pored najvažnije i već pomenute prijetnje zdravlju ljudi.

 

 

Veliki problem koji ne treba zanemariti je također i svijest ljudi o tome koliko je važno i hitno početi strateški razmišljati o zaštiti rijeka koje se nalaze u njihovom neposrednom okruženju, kao što je važno i kao pojedinac i građanin dati maksimalan doprinos rješenju ovih gorućih problema u našim Mjesnim zajednicama.

 

U tom smislu, mi kao predstavnici građana zainteresovanih da pitanje zaštite lokalnih rijeka

Tinja, Brka i Zovičica postane jedan od prioriteta razvoja Brčko Distrikta, tražimo Vašu podršku i nudimo saradnju kako bismo zajednički sačuvali prirodno bogatstvo koje imamo.

 

            Naša konkretna traženja od Vlasti Brčko Distrikta su sljedeća:

 

  1. Tražimo hitnu izradu Programa sprečavanja i nadziranja onečišćenja slivova lokalnih rijeka, te uključenje istog u aktuelnu Strategiju razvoja Brčko Distrikta. Po nama, ovaj process bi morao biti optimalno participativan i predstavnici zainteresovanih građana bi u njemu morali učestvovati i putem tehničkog dijela izrade Programa i putem procesa javnih konsultacija.
  2. Tražimo održavanje javnih rasprava u našim Mjesnim zajednicama na kojima će predstavnici vlasti građane upoznati sa aktuelnim dešavanjima oko izrade i realizacije projekta izgradnje kanalizacione mreže, te saslušati i evidentirati mišljenja građana o tome kako taj proces treba da teče.

 

Kako bismo zajednički raspravili realizaciju ove Inicijative, predlažemo održavanje javnog sastanka sa zainteresovanim građanima i medijima, te Vas u tu svrhu pozivamo da predložite datum održavanja istog!

 

U POTPISU:

                                              Udruženje: Izvorna Zajednica Omladine “IZO

                           G.Rahić b.b. Brčko Distrikt BiH

                           Mob: 061/427-747

 

 

Poštovani,

 

 

U prilogu Vam, po dogovoru, dostavljamo nacrt Inicijative vezane za problem zaštite lokalnih rijeka o kojem smo prethodnih mjeseci s nekima od Vas intenzivno razgovarali. Nacrt je rezultat rada Radne grupe, uz podršku OSCE-a, sačinjene o predstavnika Mjesnih zajednica koje su direktno ugrožene ovim problemima, kao i nevladinih organizacija s interesom da se ova pitanja počnu rješavati. Svrha priložene Inicijative jeste da je, nakon što je Vi razmotrite, odobrite i podržite, bude upućena Vlastima Brčko Distrikta i da otvori jedan konstruktivan dijalog koji bi u konačnici trebao dovesti do početka procesa sistemskog rješavanja problema zaštite rijeka.

Molimo Vas da pažljivo razmotrite predloženi tekst i da nam se javite ukoliko imate bilo kakve sugestije za njegovu izmjenu, a da se odazovete na zajednički sastanak na kojem ćemo potpisati ovu zajedničku Incijativu i dogovoriti sljedeće korake.

Naknadno cemo vas obavijesti o vremenu i mjestu odrzavanja sastanka.

 

Srdačni pozdravi,

 

Mirza Karahmetović „Izvorna zajednica omladine – IZO“

 

Poziv dostavljen:

 

Mjesna zajednica Gornji Rahić

Mjesna zajednica Brka

Mjesna zajednica Palanka

Mjesna zajednica Rašljani

Mjesna zajednica Maoča

Mjesna zajednica Islamovac

Mjesna zajednica Gornji Zovik

Mjesna zajednica Donji Zovik

Mjesna zajednica Boće

Mjesna zajednica Boderište

Mjesna zajednica Bijela

Mjesna zajednica Omerbegovača

Ribolovni Savez

Udruženje Planinara

OSCE Tuzla/Brčko

Udruzenje Pčelara Brčko

 

 

       

                                                                                                                    IZO-a

dzematrahic 18 septembar