džamijaDanašnji svijet pati od nekoliko akutnih bolesti, kao što su: obrazovanje bez odgoja, poslovanje bez etike, društvo bez porodice, politika bez principa, bogatstvo bez rada, prenosi INS.

Historija nas uči da su sve velike civilizacije, koje nisu ispravno artikulirale i prakticirale monoteizam (vjera u jednog Boga), nestale.

Samo će autentični muslimani u konačnici, kao promotori striktnog i istinskog monoteizma, biti u stanju u savremenom svijetu sačuvati odgoj, etiku, porodicu, principe i pošten rad. To je upravo ono na čemu počiva opstanak svijeta.

Ako se i ovlaš osvrnemo na rezultate koje su Bošnjaci kao etnička grupa za relativno kratko vrijeme postigli u dijaspori, a posebno u Americi, u posljednjih 20 godina, zapazićemo da se po rezultatima, po organizacionoj strukturi, projektima i sl. nemaju s kime usporediti.

Upravo je IZ Bošnjaka u Americi ponajviše stavljala akcenat u svome radu i djelovanju na uspostavljanje poremećene ravnoteže između vjerskog i svjetovnog, religijskog i sekularnog:

 1. U američkim školama naša djeca stiču vrhunska akademska znanja, u mektebima stiču zdrav odgoj.

2. U američkim poslovnim krugovima Bošnjaci stiču neophodna znanja i iskustva u poslovanju, a u džematu i džamiji uče i stiču etiku u najširem smislu.

3.  Živeći u američkom društvu, naš čovjek zna prepoznati sve one faktore koji destabiliziraju porodicu. Statistika pokazuje da je u ovoj godini u Americi rođeno 40% beba o kojima će brigu viditi samo majke. Međutim, zahvaljujući upravo vjerskom odgoju, to nije slučaj sa Bošnjacima, koji ljubomorno čuvaju porodicu i njene vrijednosti.

4. I politika bez principa se odavno ugnijezdila u našu svakodnevnicu i prijeti da postane globalna pojava. Musliman, zahvaljujući porukama vodiča Kur’ani-kerima i praksi Poslanika a.s. ne gubi osjećaj za istinu, pravdu i principe u politici, ali se postavlja pitanje da li je upravo to razlog zbog kojeg Bošnjaci izbjegavaju izlaženje na izbore, kako na američke, tako i na domovinske.

5. Mada je komunizam u velikoj mjeri uništio radnu etiku kod naših ljudi općenito, ipak su se Bošnjaci dolaskom u Ameriku pokazali kao čestiti radnici, koje svako rado želi vidjeti u svom kolektivu, prenosi INS.
Piše: Dr. Senad Agić