Thram 696x392okom arheoloških istraživanja u Nigdeu, u centralnoj Turskoj pronađen je hram star 2.100 godina koji se veže za helenistički period, javlja Anadolu Agency (AA).

Naučni tim turskih i italijanskih arheologa na istraživanjima u nalazištu Kinik, u blizini Yesilyurta, u provinciji Nigde radi od 2011. godine. Na tom području prije otprilike dvije godine pronađen je hram star 2.500 godina.

Šef istraživačkog tima je Lorenzo D’Alfonso koji je dodao kako su tokom višegodišnjih istraživanja pronašli hramove iz helenističkog i perzijskog perioda.

Podsjetio je kako su u Kiniku pronašli hram star oko 2.500 godina.

”U podnožju područja gdje smo pronašli hram, nastavili smo iskopavanja i pronašli još jedan hram star 2.100 godina koji se veže za helenistički period. Pretpostavlja se da u Kiniku od 30 godine prije nove ere ne postoji nikakav grad niti naselje. Ovdje smo pronašli djeliće skulpture bika napravljene od keramike”, dodao je D’Alfonso.

Šef Odjela za kulturu i turizam Nigdea Basri Akdemir kazao je kako istraživanja ulaze u osmu godinu.

”Istraživanja se kontinuirano nastavljaju iz godine u godinu. Ova istraživanja koja vodi tim na čelu s profesorom Lorenzom D’Alfonsom tiču se naselja tokom željeznog doba i helenističkog perioda. Muzej u Nigdeu je bogatiji za 207 pokretnih kulturnih nasljeđa oktrivenih tokom istraživanja od 2011. godine”, naveo je D’Alfonso.

index.ba