Startup tvrtka udružila se s NASA-om kako bi predstavili bezračne gume mainstream tržištu.

guma111Kako piše Oddity Central, The SMART Tire Company nedavno je najavila inovativnu zračnu gumu za bicikle koju je NASA izvorno razvila i testirala za buduće misije Mars Rovera.

Nazvana METL, revolucionarna guma izrađena je od “pametnog” memorijskog metala koji preuređuje svoju molekularnu strukturu kada se savije, ali odmah se vraća u svoj izvorni oblik. U osnovi ima fleksibilnost gume, ali je jak poput titana, što znači da vjerojatno tijekom svog života nećete morati mijenjati gumu za bicikl.
“Žice su protkane kako bi stvorile bezračnu strukturu koja ima sposobnost savijanja s terenom, za razliku od trenutnih krutih guma. SMA (Shape Memory Alloy) materijal djeluje kao amortizer i može bez napora prijeći teren opterećen kamenjem, bez razbijanja ili oštećenja gume”, opisuje NASA tehnologiju koja stoji iza METL gume.

Tehnički gledano, pametna guma METL zaista je naplatak s vanjskim rubom izrađenim od superelastičnog materijala zvanog NiTinol +, koji se oblikuje prema neravninama na cesti, ali se gotovo trenutačno vraća u svoj izvorni oblik.

Proizvedene postupkom koji zagrijava kotače na temperature veće od 500 Celzijevih stupnjeva, METL gume su dizajnirane za ekstremne temperature i okoliš, kao što je onaj na Marsu.

Pametna guma METL rezultat je inicijative koju sponzorira NASA, koja je izazvala startupe iz privatnog sektora da prilagode njihove inovacije za istraživanje svemira i za stvarne potrebe na zemlji. Jedan od tih startupa bila je tvrtka SMART Tire, koja planira komercijalno lansirati svoje inovativne gume za bicikle sljedeće godine.

avaz.ba