Ministarstvo Svetih Mjesta Saudijske Arabije izjavilo je da su ključevi Ka’be, najsvetijeg mjesta u islamu, zamijenjeni sa novim zbog visokog stepena oksidacije na starim ključevima.

altNovi ključevi su dati jednoj od najuvaženijih porodica Meke, porodici Shayba, koji već više od 1400 godina, otkako su muslimani osvojili Meku, čuvaju ključeve Ka’be.

Kada je Ka'ba rekonstruisana od strane poslanika Ibrahima a.s. i njegov sina poslanika Ismaila a.s., kao prvo svetište na zemlji izgrađeno u svrhu klanjanja Bogu, otvorena je za hodočašće Hadždža. Kako su od tada ljudi dolazili da posjete Ka'bu da bi obavili religijske rituale, grad Meka postao je naviknut da ispunjava potrebe organizacije za hodočasnike tokom perioda kada se obavlja Hadždž.

Nakon vremena poslanika Ismaila a.s. vođenje ovim svetim mjestom preuzelo je pleme Džurhum. Međutim oni su uskoro bili primorani da napuste Meku zbog pobjede plemena Khuza koji su okupirali grad. Vođa ovog plemena pripremio je pogodno tlo za razvijanje paganizma u ovom regionu.

Sredinom 5. stoljeća, vlast u Meki preuzelo je pleme Kurejš iz kojeg potiče Poslanik Muhammed s.a.v.s. Nakon što su preuzeli kontrolu Kusaj bin Kilab, vođa Kurejšija, preuzeo je odgovornost za Ka’bu, samim tim i očuvanje ključeva ovog svetog mjesta. Prije svoje smrti predao je dužnost svojim sinovima Abduddaru i Abdulmanafu. Nakon osvajanja Meke od strane muslimana vođenih Poslanikom, dužnost je preuzeo sam Poslanik. On je odlučio da će ključeve predati nekome iz loze Abduddara i njegovog rođaka Shayba bin Usmana. Od tada porodica Shayba ima čast čuvanja ključeva Ka’be.

Stoljećima je Meka bila pod raznim vladavinama, od Osmanlija do Britanaca, ali je porodica Shayb uvijek čuvala ključ.

Još jedna historijski bitna stvar ovog svetog mjesta su vrata. Kada je poslanik Ibrahim sagradio Ka'bu, on nije odmah postavio ulaz na ovom mjestu. Prema nekim izvorima, prva vrata izgrađena su od strane Kurejša u 7. stoljeću. Vrata su restaurirana nakon što su teško oštećena tokom opsade Meke od strane Umejida. Nakon opsade, Abdullah bin Zubejr restaurirao je Ka'bu i izgradio nova vrata.

Vrata su obnovljena od strane svih prominentnih dinastija otkako je bilo kakav doprinos Ka'bi smatran prestižnim djelom, kako od strane naroda, tako i u islamskoj tradiciji.

Kada je osmanski sultan Javuz Selim pripojio Egipat svome Carstvu, taj je potez ojačao osmansko naslijeđe vođenja muslimanskog svijeta, pa su u znak prihvatanja osmanskog autoriteta, vladari Meke i Medine poslali ključeve Ka'be osmanskom sultanu. Osmanski sultani su se smatrali robovima Ka'be i preuzeli su brigu za njeno očuvanje. Kao dokaz poštovanja koje gaje prema ovom svetom mjestu, osmanski sultani sačuvali su stare neiskorištene ključeve Ka'be nakon što su zamijenjeni novima. Danas oni su izloženi u muzeju Topkapi u Istanbulu.
Thebosniatimes.com