altDagara ili crepulja je raznoliko jelo sastavljeno od mesa i povrća koje je zahvalno za pripremu jer se kuha bez posebnih priloga. Nekada se dagara spremala na fijaker šporetu ili na ognjištima koja su imala tu mogućnost da se posuda pomjera ka jačoj ili slabijoj temperaturi. Posuda je jako važna jer treba da jelo postigne jednaku temperaturu i u donjem i u gornjem dijelu. Podvezivanjem posude ili poklapanjem folijom, tj. poklopcem, čuva se para, odnosno, ono najvrijednije iz namirnica, zato ovakva jela imaju tako dobar ukus i miris. A otkud dagara? Kako je nastala? Gdje su je prvo napravili i probali?

Komšije iz Ključa

Priča kaže da je to bilo u selu Krasuljama kod Ključa. Tamo su živjeli Meho i Haso, dvojica komšija koji su zajedno rasli, momkovali i oženili se.

Živjeli su jedan pored drugog u slozi sve dok Mehina žena ne pripremi neko novo jelo kojemu ni ime nije dala. Radostan Meho pozva svog komšiju Hasu i njegovu ženu na ručak da se zajedno pogoste. Bi im plaho lijepo a Haso ne izdrža da na kraju ne priupita: „Mehagince, bil'nam otkrila kako si spravila ovo jelo da ga i moja hanuma pođahkad napravi? Vala ovako nešto fino nisam pojeo u svom životu!"

Meho iznenada odskoči od sinije na noge:„E, neće vala! Ne smije nijedne progovoriti. Dosta je bilo što si od mene krao pjesme pa ih po prelima pjev'o i sve su se djevojke samo oko tebe skupljale. Dosta! Ali, tajnu ovog jela nećeš nikad doznati" - Ijutito će Meho, sav se zajapurio k'o da će pući.

Haso osta otvorenih usta. Nije se nadao ovakvom izlivu srdžbe i ljutnje njegovog dobrog prijatelja Mehe. „Šta sam to loše napravio? Što mi prije to sve ne nabraja nego sad kad sam otkrio najljepše jelo koje pojedoh u životu?! - začudi se Haso. Meho ništa ne odgovori nego otvori vrata na halvatu k'o biva dosta sijela - razlaz.

Haso spodbi hanumu pod ruku pa k'o oparen izleti iz Mehine kuće. Umjesto pozdrava vrisnu:„Bog ti dao pa jeo dagaru s kravama!" Poslije kad je ohladio glavu probao je Meho izmiriti situaciju ali Haso ne htjede. Uzinatio se, boljelo ga što ga stari prijatelj ovako sikterisa. Uvuče se nako praznovjerje u Mehu pa reče ženi: „Ti znaš kad te neko prokune može to i da se obistini. Haso mi je rek'o da želi da završim sa kravom u štali i jedem njenu dagaru. Šta da radim?! Pa noćas sam sanjao kako s kravama jedem dagaru?!

Mudra Bosanka

Žena mu se promeškolji, pročisti grlo riječima: „Vala da si u pravu, u pravu si. Nego, šta misliš, da ja onom svom jelu nadijem ime dagara? Tako će se kletva obistiniti, a ti nećeš s kravama jesti?! Meho se prvo nakrivi kao da želi poslagati njene riječi tamo gdje pripadaju pa kad se uhaviza od radosti poskoči:„Ma, nema pametnije od tebe vala ni na dva dana hoda odavde! Aaaaa, jesi se dobro sjetila! Baš ćemo tako nazvati ono tvoje jelo. Dagara." Sve je zvonilo od njegovog grlenog smijeha. Eto, tako to biva, kad se prijatelj zovne samo da bi mu se pohvalio a onda ga još i napadneš.

Umjesto da nas jelo spaja, ispade da nas razdvaja. Vala je baš čudan ovaj svijet.

KRAJIŠKA DAGARA

altSastojci:

½ kg janjetine bez kosti, ½ kg junetine bez kosti, 120 gr crvenog luka, 30 gr bijelog luka ,100 gr mahune, 180 gr paradajza, 180 gr krompira, 2 kom. patlidžana, ½ vezice peršuna , ½ vezice celera, 2 paprike ,70 gr masla, 2-3 zrna bibera,1 čajna kašika soli,2 dd vode

Priprema:

Svo povrće oguliti, izrezati na veće komade, a meso isjeći na komade veličine 2 cm i ostaviti da se ocijedi. Posudu namastititi maslom, poredati polovinu mesa, na nju polovinu povrća, pokriti drugim redom mesa i ostatkom povrća. Zadnji red prekriti kolu-tovima krompira. U 2dcl vode usuti čajnu kašiku soli pa podliti po ulošku. Posudu podvezati folijom koju na nekoliko mjesta izbosti viljuškom ili posudu zatvoriti originalnim poklopcem. Peći na temperaturi 200 stepeni nekih pola sata, i još pola na smanjenoj temperaturi od 180 stepeni. Dagaru služiti vruću uz crni hljep i kiselo mlijeko.

 

Pripremio:Fahrudin Kučuk