1lubenica komadKo može zamisliti vruće ljeto bez hladne lubenice? E pa ima i takvih, a oni su pametniji od većine i obavezno jedu onu sobne temperature. Kada čujete zašto, i vi ćete promijeniti mišljenje. Prema istraživanju koje je provelo američko ministarstvo poljoprivrede, lubenica obiluje vitaminima i mineralima, ali se pod utjecajem hladne temperature velika količina i vitamina i minerala doslovno uništava, pa lubenica više nema ono blagotvorno svojstvo zbog kojeg je toliko dobra i omiljena.

Osim toga, otkrili su i da lubenica nastavlja “proizvoditi” još vitamina, minerala i drugih nutritivno važnih tvari još neko vrijeme nakon što je ubrana. Stoga je nemojte nakon kupovine brže-bolje spremiti na hladno, jer ćete tako zaustaviti taj proces i samim time dobiti manje hranjivu lubenicu.

Da bi to dokazali, stručnjaci su ostavili lubenice 14 dana na različitim temperaturama – od 21, 12 i 5 stepeni te su nakon dvije sedmice mjerili rezultate. Ispostavilo se da je najbolja bila upravo najtoplija lubenica, koja je i nakon dvije sedmice uspjela sačuvati čak 40 posto više dobrog likopena te je imala 50, odnosno 139 posto više beta karotena u odnosu na lubenice koje su čuvali na 12 odnosno 5 stepeni.

I to nije sve. Ljudi obično cijelu lubenicu čuvaju vani, a tek kad je načnu stave je na hladno “da se rashladi i ne pokvari”, a zapravo je baš razrezana najpodložnija gubitku vrijednih nutritivnih svojstava.

index.hr