dzamija 2023Nakon nastupajućeg akšam namaza danas 22. marta nastupio je mjesec ramazan. Mjesec milosti, oprosta i magfireta, mjesec čija svaka trećina ima svoj simboliku za koju vjerujemo  svi težimo, da nam se Allah smiluje i podari svoje milosti-rahmeta kao i svog oprosta za nas griješnike i na kraju za one koji su duboko ogrezli u grijesima magfireta. Svakom od nas je ovo prilika koja se nebi trebala propustiti i naravno maksimalno bi je trebali iskoristit.

U ovom ramazanu mnoge aktivnosti se zbivaju u džematu koje smo danas već najavili i koje će mnoge potaknuti da budu dio njih. Većinom su to tradicionalne aktivnosti koje mnogi pamte kao svjedoci istih.

Ovogodišnju mukabelu su učači danas započeli poslije ikindije namaza prof. Senahid ef.Hamidović imam džemata Gornji Rahić, Harun Hasikić učenik četvrtog razreda Behram-begove medrese u Tuzli i Ilhan Hasikić učenik prvog razreda medrese Osman ef. Redžović iz Visokog.

Ovogodišnje aktivnosti su usmjerene i na tradicionalno prikupljanje zekata koji ovog mjeseca ramazana nisab iznosi 9.897,00 KM, te sadekatul-fitre u apoenima od 10,15 i 20 KM.

Treba istaći da smo i ove godine mukabelu nanijetili činiti ujutro nakon što se ezan prouči prilikom nastupa posta deset minuta poslije kreće mukabela te se poslije klanja sabah namaz te drugi dio džuza se uči poslije ikindije.

Budimo revnosni i vrijedni u ovom blagoslovljenom mjesecu kako bismo postigli Božiju milost i zadovoljstvo.

foto H.S., džamija Gornji Rahić slikana 22.3.2023. godine poslije akšam namaza

ramazan akivnosti