وَإِذَامَسَّٱلۡإِنسَٰنَٱلضُّرُّدَعَانَالِجَنۢبِهِۦٓأَوۡقَاعِدًاأَوۡقَآئِمٗافَلَمَّاكَشَفۡنَاعَنۡهُضُرَّهُۥمَرَّكَأَنلَّمۡيَدۡعُنَآإِلَىٰضُرّٖمَّسَّهُۥۚكَذَٰلِكَزُيِّنَلِلۡمُسۡرِفِينَمَاكَانُواْيَعۡمَلُونَ

PLANINA STIJENAAjeta mnogo i različitih dragi Bog je naveo u Svojoj Knjizi. Neke od njih je pojasnio u njoj, neke nam pojašnjava Božiji Poslanik s.a.v.s. neki od njih su usmjereni na opise Boga, džennet i džehenem,  a neki na historijske događaje i međuljudske odnose. Određeni broj ajeta opisuje samog čovjeka, njegovu narav, sklonosti i odnos prema dunjaluku i ahiretu.

U suri Junus iznosi sljedeći opis: “Kada čovjeka snađe nevolja, on Nam se moli: ili ležeći, ili sjedeći, ili stojeći. A čim mu nevolju otklonimo, on nastavlja, kao da Nam se nije ni obraćao molbom zbog nevolje koja ga je bila zadesila. “ Analiziramo li naše stanje vidjet ćemo da i sami nekada upadamo u ovu zamku.

U vjeri, islamu jako je bitna ustrajnost. Svakodnevna svjesnost i zahvalnost na Božijim blagodatima, one su nebrojene i uvijek ih možemo uvidjeti ako to istinski želimo. Čovjek kada je svjestan blagodati i zahvalan je ne može pasti u ovu zamku jer je poredao stvari ispravno u svome životu stavljajući Allaha dž.š. na prvo mjesto ispred svega drugog.

Namazom će se zahvaliti Allahu pet puta dnevno minimalno na svom fizičkom i mentalnom zdravlju. Postom smo zahvalni na blagodati hrane, pića i zdravlja, bliži nam se ramazan oni koji nisu u mogućnosti postiti najbolje znaju kakav je to osjećaj kada se postom ne možeš zahvaliti Allahu. Oni koji imetak imaju sjetit će se Allaha i zahvaliti mu a pritom očistiti svoj imetak od tuđih hakova davanjem zekata i sadake općenito. Otići će na hadž oni koji su u mogućnost te na taj način objediniti sve navedeno i biti blizu Allahu dž.š. ali i tu blizinu valja održavati.

Međutim padamo u zamku onog trenutka kada sve oblike zahvalnosti pokušamo zamijeniti nečim materijalnim. Onda nam i prioriteti postanu materijalni, dakle hijerarhija stvari biva potpuno poremećena, umjesto od Boga da ide prema materijalnom, čovjek vrlo često pokušava materijalnim i dunjalučkim sve nadomjestit. Kada će vidjet da to ne funkcioniše? Kada ga strah obuzme i shvati da dunjalučko ne može sve nadomjestiti, tada se obrati Allahu kako kaže kur'anski ajet ležeći, sjedeći i stojeći. Čim mu krene bolje, Allah usliša dove,čovjek nastavlja po starom, a to će uraditi jer nema istikameta ustrajnost, nema sabura-strpljenja i iskrenosti u njegovoj želji da promijeni svoje stanje.

Vjernik će sigurno uspjeti na oba svijeta jer njeguje svoj odnos prema Allahu dž.š. završit ću sa hadisom kojim Poslanik opisuje vjernika riječima: “Čudan li je primjer vjernika! U kakvoj se god situaciji nađe, on je na dobitku i takav slučaj nije ni sa kim drugim osim s vjernikom: ako ga zadesi kakvo dobro, on zahvali Allahu i bude nagrađen zbog toga, a ako ga zadesi šta loše, on se strpi, pa mu i to donese nagradu od Allaha.” (Muslim)

Molim Allaha da nas učini zahvalnim u blagostanju i strpljivim u nevoljama te da ne budemo u skupini ljudi koja se svoga Gospodara sjeti samo u nevolji već Ga se svakodnevno prisjeća.