zikr tespih u ruciNalazimo se u blagoslovljenom mjesecu i predstoje nam blagoslovljeni mjeseci za koje je Poslanik a.s. dovio: Allahu moj, blagoslovi nas u mjesecima redžebu i šabanu i omogući nam da dočekamo ramazan.

Trudimo se pojačati ibadete u ovim mjesecima vjerujući da nose veću vrijednost. Pomenuto činimo klanjajući nafile, zikrom i istigfarom.

Istigfara – traženje oprosta od Allaha dž.š. i ibadeta nikad nije dosta i previše jer su to vidovi potvrde jednoće dragog Boga i zahvalnosti na njegovim blagodatima. Prenosi se da je Poslanik, a.s., toliko klanjao da bi mu noge oticale u namazu, pa ga je njegova supruga Aiša, r.a., upitala: O Allahov Poslaniče, zašto toliko klanjaš, a Allah ti je oprostio i  prijašnje i buduće grijehe? Poslanik, a.s., odgovorio joj je: A zar da ne budem Allahov zahvalni rob.

Kada Poslanik s.a.v.s., kome su oprošteni grijesi postavlja ovako pitanje, red je da i mi sebi na mubarek dan i mjesec odredimo na koji način ćemo izraziti zahvalnost dragom Bogu.

Traženje oprosta od Allaha dž.š. istigfar lahak je na jeziku a veliku težinu ima kako duhovnu tako i ovodunjalučku. U suri Nuh Allah dž.š. kaže sljedeće: Tražite oprosta od Allaha dž.š., On je onaj koji prašta. (Nuh,10) On će vam slati kišu, i podržat će vas imetkom i potomstvom, daće vam bašče i rijeke.

Došao jedan čovjek Hasanu el-Basriju velikom učenjaku i žalio se na sušu, a on mu reče uči estagfirullah, potom drugi dođe i požali se kako nema djece a on mu reče uči estagfirullah, zatim treći dođe i reče kako ima probleme u porodici pa i njega nasavjetova da uči estagfirullah.

Jedan čovjek to primijeti pa mu reče kako na tri različita problema daje isti odgovor pa mu on prouči ajet: Tražite oprosta od Allaha dž.š., On je onaj koji prašta. (Nuh) On će vam slati kišu, i podržat će vas imetkom i potomstvom, daće vam bašče i rijeke. Ove riječi mogu biti razlog slanja kiše te zaštita od nepogode, uzrok dobijanja potomstva i bogastva.

Ve ma kane lijuazibellahu ve ente fihim – Allah ih nije kaznio jer si ti među njima, za razliku od drugih naroda koji su bili stravično kažnjavani zbog neposlušnosti i nevjerovanja. Ve ma kane muazibehum ve hum jestagfirun-i neće ih kazniti sve dok budu izgovarali estagfirullah.

Odlaskom Muhammeda a.s., izgubili smo jednu vrstu zaštite i osiguranja od stravične kazne, ali nam je dragi Bog dao drugu vrstu osiguranja a to je izgovaranje istigfara.

Dakle riječi estagfirullah traženje oprosta od Allaha su toliko snažne jer mi time priznajemo svoje greške, svoje slabosti i potvrđujemo da je Allah naš Gospodar. Riječi estagfirullah mogu promijeniti neke procese još na dunjaluku kao zaštita od velikih kazni, nepogoda, biti uzrokom za dobijanje potomstva i imetka.

Molim Allaha dž.š., da budemo od onih koji će se u blagoslovljenim mjesecima probližiti Božijoj milosti i mnogo istigfar činiti.