TEM1Danas 28.10.2022. godine u Gornjem Rahiću je postavljen kamen temeljac za izgradnju dječijeg obdaništa Evlad. Ovo će biti prvo istureno odjeljene dječijeg obdaništa Evlad iz Brčkog. Ukazala se potreba za proširenjem u južnom dijelu Brčko distrikta jer se dobar broj njih iz ovog područja već nalazi u gradskom dijelu obdaništa.

Polaganju kamena temeljca su prisustvovali gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić, glavni imam dr. Mustafa ef. Gobeljić, direktor dječijeg obdaništa Evlada Enver Tursunović, zastupnik u skupštini Sead Softić, šef Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinsko pravne odnose Edin Zaimović te imami džemata sa južnog dijela Brčko distrikt.

U svom izlaganju dr.Mustafa ef. Gobeljić je rekao da je ovo generacijski projekat i od velikog značaja za južni dio distrikta Brčko. Gospodin Tursunović se dotakao da je obdanište Evlad zaživjelo prije deset godina u našem gradu i da je to prvi projekat u okviru Islamske zajednice u BiH bio a i današnji događaj je značajan sa tog aspekta.

Prema riječima prvih ljudi Islamske zajednice Brčko objekat obdaništa bi trebao biti veličine  23X19 metara i trebao bi opsluživat oko 100 djece.

Iduća 2023.godine biće u znaku završetka finansijske konstrukcije i početka radova da bi u toku 2024. godine trebalo završit projekat i biti upisani prvi korisnici ove odgojne ustanove. Procjenjuje se da će ovaj projekat koštatit oko 700,000 KM.

Izrada idejnog i glavnog projekta je bila firma d.o.o. „AGD-plan“ Brčko. Inače obdanište se nalazi u blizini novog fudbalskog stadiona u Gornjem Rahiću.

TEM1

TEM2

TEM3

TEM4

TEM5

TEM6

TEM7

TEM8

TEM9