samir sijamhodzicU ponedjeljak 15.maja 2023. godine na Šehidskom mezarju u Gornjem Rahiću sa početkom u 14:00 sati biće otkrivanje spomen obilježja borcu Samiru Sijamhodžiću zvanom Kondor. Skupu će prisustvovati načelnici općina Bužim,Čelić, gradonačelnik Brčko distrikta, boračka udruženja te članovi porodice Samira Sijamhodžića iz Bužima.U pozivnici stoji Organizacioni  odbor Unija Veterana Brčko distrikta BiH.

Ko je bio Kondor ?!

On je mnogima poznat iz 92 -95 godine ratnih dana i godina na našim prostorima, tih a mladalačkog izgleda insan kojeg je rat zatekao na ovim prostorima, iako je mogao otići odavde i borit se u svojoj krajini on je ipak ostao ovde sve do svoje smrti. 

 Bio je osoba jakog karaktera, jakog autoriteta i rođeni borac velikog srca. Tog čovjeka ne može niko tako lako opisati. O njegovoj hrabrosti i podvizima zna cijela Brčanska teritorija, ali i u Čeliću, Gradačcu,Teočaku ističe njegov saborac koji je proveo s njim oko 2 i po godine.

Samir Sijamhodžić zvani Kondor "Bio je 14 puta ranjen i za njegovu pušku srpski vojnik je dobio orden"

Kroz nekoliko decenija Kondoru sreća nije bila naklonjena, čemu svjedoči njegov trnovit životni put. Kada je 1992. godine počela agresija na Bosnu i Hercegovinu, Sijamhodžić se zadesio u Sloveniji. Nijednog trenutka se nije razmišljao, spakovao je stvari i krenuo put domovine. Ipak, sudbina je htjela da mu dolazak u rodni Bužim bude onemogućen, te je zadužio pušku u Brčkom.

- Kondor je bio i ostao legenda Brčkog. Za njegovu pušku koja je ostala na ratištu pošto je bio teško ranjen, jedan srpski borac dobio je orden. Imao sam čast da budem njegov saborac. Zajedno smo bili i ranjeni i oporavljali smo se u bolnici u Maoči kod Brčkog 1995. godine. Kondor, iako je bio pun fiksatora, nikada nije kukao niti jaukao kada su ga previjali. Lijepo bi bilo da neko o Kondoru i njegovoj hrabrosti snimi dokumentarni film. To je najmanje što bi se moglo uraditi, jer mnogi su ga izdali i napustili kada su mu bili potrebni - kaže nam jedan saborac Samira Sijamhodžića uz uvjet da ostane anoniman piše faktor.ba.

Samir Sijamhodžić na videu 1992. godine , uočljiv sa svojom trakom na glavi se može vidjeti iz tog perioda.

kondor posmrtnica