Nasmir bajraktarevicaši čitatelji su navikli da ih obavještavamo kad slijedi datum obilježavanja dana pogibije naših hrabrih sinova, jedine nam države Bosne i Hercegovine. Tako smo se približili 12. januaru kada je naš borac Asmir Bajraktarević poginuo  1993. godine na Sekulićima u blizini Lipovca. Asmir je rođen 1971. godine u Brčkom gdje je završio osnovnu školu, Asmir je jedno od dvoje djece od oca Muradifa i majke Esme. Dakle, on je imao još brata Jasmina. Asmir je u tom ratnom periodu kada je poginuo imao svega 22 godine života, bio je neoženjen.

U redove Armije Republike Bosne i  Hercegovine je stupio  01.05.1992. godine i proveo je na borbenim linijima oko dvadeset mjeseci, dakle, bio je iskusan borac da bi tog 12. januara zadobio teške rane od koji je odmah preminuo. Ukopan je na glavnom Šehidskom mezarju u Gornjem Rahiću.

Ukratko o Asmiru

Od početka agresije na Bosnu i Hercegovinu Asmir se uključuje i daje svoj doprinos u odbrani brčanske teritorije. Uvijek je bio spreman da se kao dobrovoljac odazove pozivu kada je bilo potrebno da se zaštite ljudi i linija odbrane koja bi bila napadnuta.

Tako je bilo i tog 12.01.1993. godine kada je grupa dobrovoljaca čete iz Gornjeg Rahića intervenisala u rejonu naselja Sekulići, gdje su uspjeli  zaustaviti napad neprijatelja, obezbijediti sigurnost lijevog krila odbrane naselja Lipovac, a tokom te borbe Asmir je poginuo.

Ovom prilikom obavještavamo  porodicu, sve njegove saborce i džematlije da će se Asmiru obaviti tevhid u džamiji u Gornjem Rahiću u petak 12. januara prije džume namaza.

Ovim činom mi koji smo ostali živi i koji svjedočimo istinu o našoj hrabroj borbi za slobodnu državu Bosnu i Hercegovinu je ovaj skup najmanje što se može učinit kako bi sačuvali sjećanje na našeg borca koji je dao svoj život za ovo što danas imamo.

dzematrahic.ba